Home / DOGAĐAJI / Prevencija raka dojke – ultrazvučni pregledi danas u Vlasotincu
hotel bell

Prevencija raka dojke – ultrazvučni pregledi danas u Vlasotincu

Pod sloganom Budi hrabra, karavan Udruženja Žena uz ženu, organizovao je danas u Vlasotincu ultrazvučni pregled dojke za žene starosti od 20 do 45 godina.

-Prošlog oktobra smo obilazili i pregledali pacijentkinje u gradovima širom Srbije, a sada u martu obilazimo 28 manjih opština. Vlasotince je 15. opština u koju smo došli. Cilj ovih pregleda je prevencija karcinoma dojke – rekla je predsednik Udruženja Žena uz ženu Marija Lakić.

Interesovanje je bilo veliko, pa je radiolog dr Slavica Dimitrov prihvatila da pregleda i veći broj žena od predviđenog. Ona je iznela podatke sa jučerašnjeg pregleda u Prokuplju.

-Od 37 pregledanih žena bilo je osam fibrocističnih promena i tri promene koje su poslate na mamograf.

Opština Vlasotince pružila je neophodnu logističku podršku karavanu.
-Imajući u vidu činjenicu da je maligni tumor dojke najčešće maligno oboljenje kod žena u Srbiji, a da se u samo 20% slučajeva otkrije u ranoj fazi, jasno je da je svaki vid prevencije od ogromne važnosti za žene i zajednicu u celini – rekla je član Opštinskog veća i zdravstveni radnik Sanja Ristić.

Mart se, inače, obeležava kao nacionalni mesec borbe protiv raka.

Check Also

Izložba domaćeg ajvara, zimnice, meda, vina i rakije u ponedeljak u dvorištu Šop Đokićeve kuće

Turistička organizacija grada Leskovca učestvovala je na turističkom forumu, u organizacije Turističke organizacije Srbije, na …

Оставите одговор