Premijerka Brnabić u Bojniku i Caričinom gradu: Ulažemo u projekte koji će preporoditi jug Srbije

U Bojnku je predsednica Vlade dočekana ispred Sportskog centra, oko koga će, nakon parternog uređenja i dogradnje pojedinih sadržaja, meštani ove varošice dobiti prijatno mesto za šetnju, odmor i druženje.

Nakon što je, od predsednika opštine, Nenada Nenadovića, dobila informacije o planovima lokalne samouprave za uređenje prostora oko hale i izgradnje Etno-kompleksa ”Dobra voda”, premijerka je ocenila da projekte koje zajednički realizuju lokalne samouprave i Vlada karakteriše efikasnost i da je potrebno uraditi novu kategorizaciju, kako bi najnerazvijenije opštine dobijale veću pomoć države. Imamo nekoliko projekata koji će podstaći razvoj čitavog juga Srbije, rekla je Brnabić.

Jedan od njih je svakako Caričin grad, čije ograđivanje je počelo i na taj način će ovo vrlo značajno arheološko nalazište biti zaštićeno od upada nesavesnih posetilaca i divljih kopača:

– Srećna sam što smo se pokrenuli s mrtve tačke. Gledaćemo da u ovoj i narednoj godini planiramo i obezbedimo dodatna sredstva za uređenje. Znam da je otvoren 1912. godine, ali i da ovde ima posla za arheologe u narednih nekoliko stotina godina. Kako reče direktor muzeja, Caričin grad je ”srpska Pompeja”, jer je njegov najveći deo još uvek pod zemljom. Trebalo bi da radimo i na stvaranju uslova za boravak stručnjaka ovde, jer čujem da su neki objekti na nalazištu stari i pet decenija.

Premijerka je najavila i da je planirana rekonstrukcija hotela u Lebanu, kako bi turisti, čiji će broj, nakon završetka projekata, posebno, posle rekonstrukcije puta preko Radan planine, svakako biti mnogo veći, imali gde i da odsednu.

Planovi Vlade uključuju i podršku u izgradnju Kulturnog doma i Rimskog kupatila u Sijarinskoj Banji, turističko-rekreativnog parka ”Ćukljenik” iznad Lebana, Centra za posetioce u Caričinom gradu, a osim turističkih, predviđeno je formiranje Regionalnog start-ap i skladišno distributivnog centra za voće i povrće, u Leskovcu.

Check Also

Benzin skuplji za dva dinara

U narednih sedam dana, od danas, 12. aprila, do 19. aprila, očekuje se povećanje cena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *