hotel bell

Prekosutra u Leskovac, na poklonjenje vernicima, dolazi ikona Presvete Bogorodice Trojeručice

U organizaciji Eparhije niške i uz blagoslov Episkopa niškog Arsenija, u petak, 31. marta, u hram Presvete Bogorodice (Crkva Odžaklija), na poklonjenje vernicima dolazi ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, iz hrama Svetog Save na Vračaru

Ikona će svečano biti dočekana u 17 sati, nakon čega će biti služeno praznično Bdenije.

U Leskovcu će ostati do 3. aprila.

Ikona Bogorodice Trojeručice je, već osam vekova, najpoštovanija i jedna od najznačajnijih ikona srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve. Po predanju, oslikao ju je Apostol i Jevanđelist Luka i nalazi se u carskoj lavri manastira Hilandar , na Svetoj Gori, od kad ju je, iz Svete Zemlje, tu doneo Sveti Sava.

Trojeručica se naziva i igumanijom hilandarskom. Prema čudesnom događaju iz 15. veka, ona je sama zasela na igumanski tron, jer je među bratijom vladala nesuglasnica oko izbora novog igumana.

Mnoge čudotvorne kopije ikone Presvete Bogorodice Trojeručice se nalaze svuda po pravoslavnom svetu, a jedna od najpoznatijih je ona u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru. Kao poklon manastira Hilandar, u Srbiju je doneta 8. juna 1997. godine, smeštena je u posebnom tronu sa desne strane u maloj crkvi i pred njom se, svakog četvrtka, služi Akatist Trojeručici.

Check Also

Gradonačelnik Leskovca čestitao Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović čestitao je danas Uskrs vernicima koji ovaj veliki praznik proslavljaju …

Оставите одговор