Preduzeće “FSS Stadioni” od danas upravlja Gradskim stadionom Dubočica i finansira sve troškove

Posle najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i odluka Vlade Srbije stvorili su se neophodni uslovi za rešavanje problema održavanja i finansiranja novih stadiona u Srbiji.

Danas je u Leskovcu potpisan ugovor između grada Leskovca i preduzeća Fudbalskog saveza Srbije “FSS Stadioni doo” koji je upravljane Gradskom stadionom Dubočicom preneto na ovo novoformirano preduzećeiza koga praktičnio stoji republička vlada.

Time je omogućeno nesmetano funkcionisanje Gradskog stadiona Dubočica, ali i obezbeđeno finansiranje troškova funkcionisanja i održavanja stadiona koja nisu mala.

“Ovaj stadion nije samo simbol sporta i zajedništva, već i velika investicija u budućnost Leskovca. Sa ovim ugovorom, FSS Stadioni preuzima veliki deo odgovornosti, održavanja i upravljanja stadionom, što će značajno rasteretiti budžet grada Leskovca. Godišnje ćemo uštedeti oko 40-50 miliona dinara. Ovo uključuje plaćanje osiguranja od oko 1.200.000 dinara kvartalno, održavanje zelenih površina sa troškom od 5-10.000 evra mesečno, obezbeđivanje stadiona između 800.000 i milion dinara mesečno. Takođe, FSS Stadioni će preuzeti troškove električne energije, koji godišnje iznose 10-15 miliona dinara, i upošljavati radnike, što će nas dodatno rasteretiti za 20 miliona dinara godišnje. Pored toga, oni će pokriti i komunalne usluge od 5-6 miliona dinara godišnje, kao i troškove investicionog održavanja stadiona.“ – rekao je nakon potpisivanja Ugovora gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Cvetanović je govorio i o troškovima koje je platio grad Leskovac za stadion i to: Priključak na trafostanicu 20.978.523,30 dinara, obezbeđenje za stadion je plaćeno samo u 2023. godini i to 720.000 dinara, elektična energija 26.345.309,26 dinara od marta 2023. do aprila 2024. godine, s tim što ima još neplaćenih računa, kao i za vodu, od marta 2023. do aprila 2024. godine 5.205.816,33 dinara, i istakao da je ukupno plaćeno 53.249.648,89 dinara.

Ljubisav Selukić, direktor preduzeća FSS Stadioni je pozdravio okupljene i najavio nastavak uspešne saradnje grada Leskovca i Fudbalskog saveza Srbije.

„Naš posao je da ovaj velelepni objekat nastavi da živi na još kvalitetnijem nivou. To smo dokazali prošle godine kada smo ovde imali organizaciju utakmica u okviru lige konferencija, najveće evropske timove i pokazali se kao vrhunski domaćini i organizatori. Ideja potpisivanja i regulisanja ovih obaveza kao što je i gradonačelnik rekao je da ove troškove maksimiziramo u smislu ujednačavanja sva tri stadiona nabavke određenih komponenti koji su neophodni za njihovo funkcionisanje, a kada bi nastavili da sami funkcionišu imali bi ove vrste troškova. Cilj je da ovaj objekat nastavi da živi u što boljem izdanju tako da ćemo već od sredine ovog meseca ili krajem meseca imati utakmicu u okviru Superlige Srbije. Mi smo u postupku renoviranja svih stadiona Superlige, gde se menja travnata podloga i da će veliki broj utakmica Superlige biti odigrano upravo u Leskovcu.“

Odgovarajući na pitanje Dnevnika Juga, Sekulić je najavio da će stadion koristiti GFK Dubočica.

„Stadion je napravljen da bi ga koristile najmlađe kategorije do onih profesionalnih timova, pa čak i ženski timovi, jer fudbalski savez ima tendenciju razvitka i ženskog fudbala, da na taj način i one odigraju neku utakmicu na tom terenu.“ – naglasio je Sekulić.

Check Also

I narednih sedam dana iste cene goriva

Od danas do narednog petka, 19. jula, vozači će plaćati gorivo po istim cenama. U …