Sporazumom sa poveriocima rešen decenijski problem Medicinske škole, deblokirana transferna sredstva iz republičkog budžeta

Danas su potpisani ugovori sa poveriocima Medicinske škole, čime je rešen decenijski problem koji je onemogućavao normalan rad ove leskovačke srednje škole.

Istovremeno će ovi sporazumi omogućiti deblokadu namenskih transfernih sredstava iz republičkog budžeta koja, kako je rečeno, četiri meseca nisu uplaćivana na račun grada Leskovca zbog blokalde računa Medicinske škole.

Sporazumi su potpisani sa ZZ Novogradnja u stečaju i SZGR Mladenović Vojislav PR, i naravno Medicinskom školom.

„Grad Leskovac će izmiriti dug prema ZZ Novogradnja u iznosu od 100.749.507,59 dinara u četiri jednake rate. Istovremeno, dug prema SZGR Mladenović Vojislav, koji iznosi 12.946.947,39 dinara, takođe će biti isplaćen u četiri jednake rate. Zahvaljujući otpisu kamate u pregovoru sa njima koji je trajao duži vremenski period od 20% i dupliranih izvršenja koja su postojala i nisu bila odbijena, a sada jesu, mi smo kao lokalna samouprava ukupni dug smanjili za oko 60 miliona dinara i hvala svim mojim saradnicima koji su bili angažovani na tom polju. I pored toga što bi retko koja lokalna samouprava uspela da za 4 meseci koliko nismo dobili tranferna sredstva iz budžeta RS uspeli da redovno svim direktnim i indirektnim korisnicima isplatimo do 20. u mesecu zarade.Ovi sporazumi ne samo da rešavaju finansijske probleme vezane za Medicinsku školu, već pokazuju našu posvećenost da prevaziđemo sve prepreke, čak i kada sudski nemamo odluku da to činimo, i da nastavimo sa unapređenjem uslova za obrazovanje u našem gradu.Ovim sporazumima rešavamo dva velika problema za naš grad i pokazujemo da smo u stanju da se suočimo sa izazovima i još bitnije, da ih rešavamo na efikasan i odgovoran način, jer smo danas rešili tri bitna problema u našem gradu.“ – rekao je prilikom potpisivanja ovih sporazuma gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca je podsetio na istorijat problema dugovanja za radove na Medicinskoj školi.

„Maja 2005. godine zaključen je Ugovor o izvođenju građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova na izgradnji Medicinske škole između Medicinske škole Leskovac i ZZ „NOVOGRADNjA“ – Leskovac. Ukupna vrednost radova po Ugovoru iznosila je 150.350.000,00 dinara, podsetiću vas da je Medicinska škola u potpunosti izgorela i da je trebalo u roku od par meseci za vreme letnjeg raspusta izgradi nova škola kako bi učenici mogli da nastave sa školovanjem. Plaćanje izvršeno po prvoj situaciji preko Medicinske škole i to Ministarstvo prosvete 80%, lokalna samouprava 20%. Kod plaćanja druge i konačne situacije, zbog odustajanja od sale i loše izvedenih radova, pokreću se razni sudski procesi: Škola je u blokadi od novembra 2006. godine, a van blokade je bila jedino u periodu od 2012. do 7. aprila 2015. Godine, za vreme moje odgovornosti, to je period od 3 godine i 3 meseca dok je trajao stečajni postupak nad izvršnim poveriocem. Presuda Vrhovnog kasacionog suda iz Beograda doneta je 2015: Medicinska škola je bila obavezana da ZZ Novogradnja isplati iznos od 42.555.152,43 dinara osnovni dug sa kamatom i 848.500,00 dinara parničnih troškova. Republika Srbija – Vlada Republike Srbije — Ministarstvo prosvete i nauke nije solidarni dužnik za obaveze Medicinske škole, Grad Leskovac nije solidarni dužnik za obaveze Medicinske škole. Tokom blokade Zaključkom Vlade data je saglasnost jedinici lokalne samouprave da putem asignacija izmiruje obaveze prema poveriocima, što je i redovno činila, te škola nije imala problema sa funkcionisanjem. Informacioni sistem SPIRI uveden je januara 2024. godine. Od tog trenutka onemogućena su sva plađanja od strane škole, isplata profesorima stručnih predmeta, a potom je i zaustavljen transfer prema gradu. Iako grad Leskovac prema presudi nije solidarni dužnik, obraćali smo se više puta svim ministrima prosvete koji su bili za sve ovo vreme, što je učinjeno i pred kamerama/21 aprila 2021. godine kada sam na sastanku ministra Ružića sa direktorima škola Leskovcu lično uručena celokupna dokumentacija sa molbom za rešavanje problema.“

Gradonačelnik Cvetanović je odgovarajući na pitanja novinara istakao da se za vreme njegove odgovornosti u budžet grada Leskovca iz republičkog budžeta slilo preko 100 miliona evra, i dodao da kad god se potezalo pitanje o isplati duga za Medicinsku školu, dobijen je odgovor da je ona u blokadi i postoji sudska zabrana i da zbog toga ne mogu, onda se pojavio Spiri sistem zbog koga se, čim se zakasni jedan jedini dan, stavlja račun u blokadu.

Check Also

Solarna “pametna” klupa u centru Vlasotinca za punjenje telefona, lap-topova, električnih trotineta i bicikala

Na platou ispred zgrade opštine postavljena je moderna pametna klupa za punjenje mobilnih telefona, lap-topova, …