Početna / DRUŠTVO / Predstavljen ekološki projekat udruženja „Mladima na dar“

Predstavljen ekološki projekat udruženja „Mladima na dar“

Udruženje „Mladima na dar“ danas je predstavilo projekat iz ekologije „Učimo da bismo čuvali i štitili životnu sredinu“, vredan 460.000 dinara. Projekat su podržali Ministarstvo zaštite životne sredine i Opština Vlasotince. Partner na projektu je Kancelarija za mlade koja je za realizaciju izdvojila 110.000 dinara.

Po rečima predsednika udruženja Saše Đokića, opšti cilj projekta je doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine u okviru ekološkog obrazovanja stvaranjem uslova i kapaciteta za saradnju relevantnih činilaca lokalne politike za održivi razvoj.

„Naš projekat treba da doprinese unapređenju ekološkog obrazovanja realizacijom radionica u prirodi, tribina, info sastanaka, organizovanjem eko kampa. Projekat će doprineti povećanju ekološke svesti mladih, dece, građana trećeg doba, predstavnika lokalne samouprave i NVO u cilju zaštite i unapređenja životne sredine. Radićemo na njihovom aktivnom uključivanju u rešavanje konkretnih ekoloških problema kroz partnerstvo javnog i civilnog sektora“, rekao je Saša Đokić.

Po rečima Marinka Đorđevića, savetnika za lokalni ekonomski razvoj, zaštita životne sredine je kompleksan problem.

„Važno je da se ekološki problemi u lokalnoj zajednici prepoznaju, definišu i da se nađe način za njihovo rešavanje. Potreban je podsticaj volonterskom aktivizmu mladih u ovoj oblasti jer je to važno zbog Poglavlja 27 za ulazak u Evropsku uniju, koje se odnosi na zaštitu životne sredine. Ono je najobimnije, najteže i najskuplje. Oko 70% ekoloških problema rešavaće se na lokalnom nivou“, rekao je Marinko Đorđević.

Po rečima Miloša Radosavljevića, savetnika za zaštitu životne sredine pri lokalnoj samoupravi, jedan od gorućih problema u ovoj oblasti predstavljaju divlje deponije. Potrebno je podizanje ekološke svesti svih građana, posebno dece i mladih od najranijeg uzrasta.

Nataša Đokić Živković, predstavnica Turističke organizacije je predložila da se radionicama obuhvati i problem očuvanja prirodnog rezervata Zeleničje.

U okviru projekta održaće se dve radionice u Lopušnji i jedna na Vlasinskom jezeru. Planirana je volonterska akcija zasađivanja drveća pored Vlasine, od kupališta prema sportskim terenima. Radionicama će biti obuhvaćena kategorizacija otpada, načini upravljanja otpadom, odnosno njegovo odlaganje, odvoženje i skladištenje. Oko pedesetak mladih biće obuhvaćeno ekološkom edukacijom.

Pogledaj takodje

Mobilna pravna klinika svakog utorka u Leskovcu

Klub za osnaživanje mladih “KOM 018“ iz Niša i Društvo Roma “Prokuplje“, u saradnji sa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *