Početna / DOGAĐAJI / Predstavljajući rezultate rada gradonačelnik Leskovca svojim sugrađanima čestitao slavu

Predstavljajući rezultate rada gradonačelnik Leskovca svojim sugrađanima čestitao slavu

Danas, na praznik posvećen Svetoj Trojici i slavi grada Leskovca, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović govorio je o tome kako je Leskovac dobio obličje modernog i prosperitetnog grada i postao dobro mesto za život.

Njegov govor prenosimo u celosti.

„Retko koji narod u svetu može da se pohvali da u svojoj tradiciji ima običaje i rituale koji su tako jedinstveni, tako specifični kao što je srpska slava. Ova jedinstvena forma porodične tradicije kod Srba je, prema tumačenju patrijarha srpskog Pavla, i imendan i rođendan, ali ne pojedinca, nego cele porodice, celog naroda. Ona predstavlja znak našeg prepoznavanja i identifikacije, ona je simbol našeg postojanja i našeg imena. U najtežim vremenima za srpsku istoriju, kada su mnogi želeli da nas pokore, jedan od načina bio je i zabrana proslave krsne slave. I pored svih izazova, opstala je naša jedinstvena tradicija, kao odraz prkosa, odraz težnje za slobodom i dokaz identiteta. Zato se srpska slava, kao običaj, nalazi na UNESKOVOJ reprezentativnoj listi nematerijalnog nasleđa čovečanstva. Danas obeležavamo Svetu Trojicu, slavu grada Leskovca. Tim povodom, sa ove govornice, kao gradonačelnik Leskovca, obraćao sam vam se, dragi prijatelji, poslednjih sedam godina.

Današnje obraćanje započeo sam malo drugačije. Kratkim filmom o Leskovcu, o tome šta smo i koliko promenili u periodu koji je za nama, kakve su naše težnje i šta želimo dalje. Ponosno stojim danas pred vama na ovaj sveti dan jer je u ovom filmu prikazan samo deo velikog posla koji smo zajedno uradili. Mnogo je truda, rada, znanja i upornosti uloženo kako bismo ostvarili zajedničke interese. To je razlog više da budemo ponosni na sva naša dela. Ona govore o nama više od nas. Druga po veličini teritorija sa preko 1025 kvadratnih kilometara i najveći broj naseljenih mesta u Srbiji 144. Nije to samo par lepih bulevara, desetak ulica u gradu, nekoliko institucija… To su i najudaljenije tačke teritorije, poput Oruglice na samoj administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, ili pak, velika naseljena mesta poput Grdelice, Vučja, Pečenjevca i Brestovca, Manojlovca… Do svakog mesta, do svakog sela i zaseoka smo stigli i u svaki deo naše teritorije nešto uložili. Svih sedam godina naše odgovornosti ispunjene su svakodnevnim radom na terenu. Zato sam više nego ponosan na sve što smo zajednički uradili. Lekari su nesebično pomagali našim sugrađanima i u najudaljenijim selima, pregledajući ih, pružajući im podršku i savet. Za nas je svaka nedelja bila radna, svaki dan smo gledali da naš grad bude čistiji, deponije uklonjene. Opšte je poznato da se uspeh ne dešava preko noći, za uspeh je potrebno mnogo vremena, odricanja, ulaganja, istrajnosti i stručnosti.

Za ovih sedam godina moj tim je neumorno radio bez dana predaha, prekovremeno, vikendom, praznicima. To je naša obaveza, dužnost i glavni prioritet jer mi se svi zajedno borimo za boljitak našeg društva i našeg grada. Svaka nova ulica, škola, sportski teren i park, svaki kilometer vodovodne ili kanalizacione mreže, svaka nova ambulanta, crkva, baš svako novo radno mesto, svaka nova fabrika ili pak zelena fabrika na otvorenom, je naša zajednička pobeda.

Mi znamo da možemo još bolje, još snažnije… Mi znamo da možemo i da moramo, jer to naši sugrađani od nas traže, na to smo se obavezali, dali reč… A za nas je, data reč, dato obećanje svetinja. Svih ovih prethodnih godina imali smo brojne izazove, pred rukovodstvom su bile teške odluke. Borba sa najnovijim izazovom, korona virusom, je pokazala da smo odgovorni, hrabri i jedinstveni i da smo se sa ovom pošasti hrabro borili i izborili. Želim da tako i ostane. Leskovac, kao i svi vi, nosimo u srcu. Zato želim da i nadalje, kao do sada, svaki trenutak svog života posvetim našem gradu, našem ekonomskom, kulturnom i sveopštem napretku.

Da gradeći i radeći ostavimo nešto našim potomcima, da im pokažemo put kojim moraju ići, kao što su naši preci pokazali nama.

Za koji mesec počeće snimanje filma o Leskovcu između dva svetska rata kada je, posle Beograda, bio jedan od najrazvijenijih gradova Srbije. Takav Leskovac je naš uzor, naša zvezda vodilja. Takvom Leskovcu težimo i za takav grad se borimo. I zato ćemo se sa setom sećati slavne prošlosti, sa željom da svi mi menjamo sadašnjost, da bi naša deca imala bolju budućnost.

Svi ovi snimci, koje ste imali prilike da pogledate u prezentaciji na ekranu iza mene, potvrđuju sve o čemu sam sada govorio, potvrđuju naš put i sliku grada koja se menja. Podsećamo stalno. I podsećaćemo na to kako je nešto do samo pre nekoliko godina izgledalo i kako izgleda danas, jer to je naša lična karta, naše ogledalo. To je put kojim idemo. I sa koga nema odustajanja. Trnovit i težak, ali odgovoran i ispunjen ljubavlju: ljubavlju prema sredini, prema crkvi, prema gradu u kojem smo rođeni, u kome živimo i za koji se borimo.

Tako će biti i ubuduće. Ono što mora ostati jeste ljubav.

Kao što se slava prenosi sa oca na sina, tako se ljubav, odgovornost i briga za prosperitet zajednice mora prenositi s kolena na koleno.

Moramo govoriti jezikom razumevanja, lepote, napretka… Ne smemo biti sumnjičavi, ne smemo koristimo laži, ne smemo blatiti protivnike i neistomišljenike. Mnogo puta kao gradonačelnik Leskovca poneo sam teško breme izloženosti javnosti. Izgovarane su i pisane mnoge uvrede i neistine.

Ali laž se samo argumentima pretvara u istinu. A istina su naša dela. Kao gradonačelnik Leskovca stojim danas pred vama dragi sugrađani punog srca, ispunjen, otvoren i iskren, jer će mnoge promene u Leskovcu kojih je dosada bilo i kojih će biti, upravo biti naš pečat, koji ćemo ostaviti za naša buduća pokoljenja.

Otvoreni za saradnju sa svima, spremni da i dalje učimo, da danonoćno radimo, da verujemo, otvaramo fabrike, gradimo prijateljstva, da se međusobno uvažavao i poštujemo, da ljubav bude dominantna, proslavljamo današnji veliki praznik u ljubavi i miru.

Srećna slava.“

Pogledaj takodje

U Vranju još 6 kovid pozitivnih pacijenata

Prema podacima od jutros, do 07.00 sati, u kovid bolnici u Vranju ukupan broj pacijenata …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *