hotel bell

Predsednik opštine Lebane čestitao Svetog Savu

Predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović, čestitao je današnju slavu Svetog Savu svojim sugrađanima ali i deci i prosvetnim radnicima.

“Dragi školarci, studenti, prosvetni radnici i svi vi koji večeras i sutra proslavljate ovog velikog srpskog sveca kao krsnu slavu, u ime opštine Lebane i u svoje lično ime želim vam srećnu slavu. Da slaveći Savindan svake godine čuvamo od zaborava njegovo ime i velika dela“.

SPC i njeni vernici 27. januara proslavljaju Svetog Savu, koji je sinonim za srpski narod, za sve ono što predstavlja naše duhovno biće. On je bio prvi srpski arhiepiskop, uticajni diplomata, a naša pravoslavna crkva ga slavi kao svog osnivača.

Rođen je kao Rastko Nemanjić 1174 godine, raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića. Sa 17 godina odlazi na Svetu Goru i postaje monah, a kasnije mu se pridružuje i otac Stefan Nemanja, sa kojim oživljava 1198 godine manastir Hilandar.

Proglasio je samostalnost raške crkve i postavio osnove SPC.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova. Škole u Srbiji obeležavaju Savindan kao školsku slavu, sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

Check Also

Promocija knjige “Iznad oblaka” 28. novembra u leskovačkoj Biblioteci

U utorak, 28. novembra 2023. godine u 18.00 časova Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu …

Оставите одговор