Home / DOGAĐAJI / Danas je Sveti Sava, školska slava – običaji i verovanja na današnji dan
hotel bell

Danas je Sveti Sava, školska slava – običaji i verovanja na današnji dan

Foto: arhiva

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas 27. januara Svetog Savu. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

Sveti Sava (svetovno ime Rastko, monaško ime Sava; rođen oko 1175. godine u Rasu, umro 14. januara 1236. u Trnovu, Bugarsko carstvo) je bio najmlađi sin srpskog velikog župana Stefana Nemanje, svetogorski monah, jeromonah i arhimandrit Studenice, prvi arhiepiskop autokefalne Srpske arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik. Široko se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, a Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao sveca. Njegova ličnost je ostvarila veliki uticaj na srednjovekovno srpsko književno stvaralaštvo, a njegov kult se vekovima neguje u srpskom narodu.

Svetog Savu praznuju stočari iz raznih krajeva. Mnogi srpski narodni običaji oko Svetog Save vezani su za stoku i za strah od vukova.

U mnogim krajevima se ovaj praznik proslavlja vrlo svečano i pre njega se postilo sedam dana, a mnoge porodice Svetog Savu proslavljaju kao krsnu slavu.

Postoji mnogo narodnih verovanja u vezi sa Savindanom, među kojima i to da ako na Svetog Savu grmi, desiće se važni događaji.

Check Also

Danas proslavljamo Svetu braću, Ćirila i Metodija – Dan slovenske pismenosti i kulture

Ćirilo i Metodije, u narodu poznati i kao Sveta braća, bili su braća iz Soluna, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.