Home / Opštine / Bojnik / Predsednica Vlade posetila industrijsku zonu u Kosančiću, istorijski lokalitet Caričin Grad i farmu MAK u Pertatu (FOTO/VIDEO)
hotel bell

Predsednica Vlade posetila industrijsku zonu u Kosančiću, istorijski lokalitet Caričin Grad i farmu MAK u Pertatu (FOTO/VIDEO)

Predsednika Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas i sutra obilazi Jablanički okrug.

Posle Sijarinske Banje premijerka je sa saradnicima u opštini Lebane posetila arheološki lokalitet Caričin Grad i farmu svinja Mak u selu Pertate. Brnabić je u Pertatu istakla posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je reč o domaćem investitoru i porodici iz Niša koja ulaže u ovaj kraj.

redsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas, u okviru posete Jablaničkom okrugu, industrijsku zonu Kosančić u opštini Bojnik, koja će biti završena 2022. godine.

Brnabić je istakla da je u tu zonu Evropska unija uložila milion evra, a da je iz državnog budžeta izdvojeno dodatnih 219.000 evra, uz napomenu da je tim sredstvima urađeno prvo komunalno opremanje onoga što će biti industrijska zona u Bojniku. Ona je ukazala na to da je završeno 50 odsto posla i da preostalih 50 odsto treba da budžetira lokalna samouprava, ali da će se videti koliko to Bojnik može da realizuje.

Ukoliko lokalna samouprava to nije u mogućnosti, videće se koliko Ministarstvo privrede može da pomogne iz budžeta kako bi se završilo komunalno-infrastrukturno opremanje i da se industrijska zona Kosančić pripremi i za nekog stranog investitora.

Premijerka je naglasila da Srbija ipak treba više da se oslanja na domaće znanje i sposobnosti jer, kako je precizirala, u Bojniku ima 1.650 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Treba da vidimo kako da vam pomognemo da ojačate, šta je to što kroz podsticaje možemo da vam damo za sadni materijal, dodatnu edukaciju, elektrifikaciju polja, navodnjavanje – sve ono što vašu proizvodnju može da učini konkurentnijom i održivijom, pa onda da vi budete korisnici ove industrijske zone. To je ono na čemu moramo da radimo svaki dan, poručila je Brnabić.

Jablanički okrug može da bude jedan od ključnih turističkih centara Srbije, ocenila je premijerka i napomenula da će svemu tome doprineti i incijativa „Otvoreni Balkan“ i sve ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio prilikom posete Skoplju.

Ona je ponovila da je država uvek spremna da podrži sve projekte i inicijative na lokalu koje vode ka novom rastu i razvoju, ali da se ne sme dozvoliti da sve zavisi od Vlade, jer lokalna samouprava treba da prepozna koji su projekti dobri.

U nekim sredinama, kako je ukazala, postoji potencijal lokalne privrede koji je mnogo veći nego što bi značilo dovođenje nekog stranog investitora.

Brnabić je kao primer navela mladi bračni par iz Lebana, koji je otvorio najmoderniju farmu svinja u Srbiji, a to su učinili svojim sredstvima, koristeći podsticaje za stočarstvo, a sada im Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomaže da se prijave za IPARD fondove.

Prema njenim rečima, oni imaju tržište na koje mogu sve da plasiraju, a pritom su spremni da ulažu u edukaciju, standarde i grla.

Zato je, kako je istakla, velika odgovornost na lokalnoj samoupravi da predloži dobre projekte i da to podstiče, ne oslanjajući se samo na strane direktne investicije, koje su svakako važne, ali ipak mora više da se veruje u naše znanje i sposobnosti.

Sa ovim potencijalima mogli bismo sa malim ulaganjima da stvorimo za ove ljude neverovatne stvari koje bi sami vodili. To ne znači da se nećemo boriti za strane investicije, ali dok to radimo ne smemo da izgubimo nijedan dan, poručila je premijerka.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović podsetila je na to da je u Bojniku bila pre dve godine, kada joj je dodeljena plaketa za doprinos zbog projekta industrijske zone Kosančić.

Svi zajedno moramo da radimo, i država i lokalna samouprava, kako bismo oživeli ovaj veliki projekat, za koji je EU opredelila milion evra. Ta sredstva su namenski potrošena, budući da su urađene pristupne saobraćajnice i sve što je bilo neophodno od infrastrukture da bi investitori ovde došli, objasnila je ona.

Joksimović je precizirala da je reč o površini od 53 hektara, od kojih će 33 hektara biti poljoprivredno zemljište, dok je ostatak namenjen za industrijska postrojenja.

Prema njenim rečima, ovo je jedna od razvojnih šansi opštine Bojnik jer se većina stanovništva bavi poljoprivredom, a da bismo to unapredili moramo da dovedemo investitore.

Ona je iskazala zahvalnost Uniji, koja je izdvojila sredstva za industrijsku zonu, i ujedno najavila da počinje novi program podrške Evropske unije lokalnom razvoju EU PRO.

Jablanički okrug je do sada prilično dobro koristio ova sredstva. Sada idu novi pozivi, gde će biti više od 45 miliona evra na raspolaganju i zato pozivam sve opštine u okrugu da pripreme projekte, posebno one koji su vezani za održivu poljoprivrednu proizvodnju kako bismo pokrenuli ovaj kraj, poručila je ministarka.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar rekla je da je cilj projekta u koji je EU investirala milion evra da se privuče više investitora, poveća broj radnih mesta i ekonomski kapacitet ne samo opštine Bojnik, već i celog tog kraja.

Predsednik Opštine Bojnik Nebojša Nenadović rekao je da lokalno rukovodstvo ulaže ogromne napore na pripremi raznih projekata koji bi pomogli Bojniku da više ne bude među 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji.

Želimo da realizujemo projekte kako sa prekograničnom saradnjom sa Bugarskom, tako i sa Vladom Srbije. Jedan od uspešnih projekata koje smo uradili jeste upravo ovaj u Kosančiću, koji će preporoditi opštinu i omogućiti otvaranje novih pogona i radnih mesta, poručio je Nenadović.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор