Home / DOGAĐAJI / Pre 23 godine, na današnji dan, Kumanovskim sporazumom, okončano Nato bombardovanje
hotel bell

Pre 23 godine, na današnji dan, Kumanovskim sporazumom, okončano Nato bombardovanje

Vojno-tehničkim sporazumom, koji su Kumanovu potpisali general Vojske Jugoslavije, Svetozar Marjanović, general MUP-a Srbije, Obrad Stevanović i britanski general Majkl Džekson, završeno je78-ogodišnje Nato bombardovanje Jugoslavije, a jugoslovenske snage bezbednosti počele su povlačenje sa Kosova i Metohije

Kumanovski sporazum potpisan je na vojnom aerodromu u blizini ovog makedonskog grada, nakon pet dana pregovora, a odredbe ovog dokumenta, ušle su u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, usvojene dan kasnije.

Dokument je predvideo razmeštanje međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, koje su „ovlašćene da preduzimaju neophodne akcije u cilju uspostavljanja i održavanja bezbednog okruženja za sve građane“.

Sporazumom iz Kumanova, vojsci SRJ je dat rok od 11 dana za povlačenja sa Kosova, a uspostavljena je kopnena i vazdušna zona bezbednosti, koje su se protezale pet, odnosno 25 kilometara u dubinu teritorije centralne Srbije.

Povratak vojske SRJ u Kopnenu zonu bezbednosti omogućen je 2001. godine, a vazdušna zona bezbednosti ukinuta je 2015. godine.

Foto: Profimedia

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.