Pre 24 godine, na današnji dan, Kumanovskim sporazumom, okončano Nato bombardovanje

Vojno-tehničkim sporazumom, koji su Kumanovu potpisali general Vojske Jugoslavije, Svetozar Marjanović, general MUP-a Srbije, Obrad Stevanović i britanski general Majkl Džekson, završeno je78-ogodišnje Nato bombardovanje Jugoslavije, a jugoslovenske snage bezbednosti počele su povlačenje sa Kosova i Metohije

Kumanovski sporazum potpisan je na vojnom aerodromu u blizini ovog makedonskog grada, nakon pet dana pregovora, a odredbe ovog dokumenta, ušle su u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, usvojene dan kasnije.

Dokument je predvideo razmeštanje međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, koje su “ovlašćene da preduzimaju neophodne akcije u cilju uspostavljanja i održavanja bezbednog okruženja za sve građane”.

Sporazumom iz Kumanova, vojsci SRJ je dat rok od 11 dana za povlačenja sa Kosova, a uspostavljena je kopnena i vazdušna zona bezbednosti, koje su se protezale pet, odnosno 25 kilometara u dubinu teritorije centralne Srbije.

Povratak vojske SRJ u Kopnenu zonu bezbednosti omogućen je 2001. godine, a vazdušna zona bezbednosti ukinuta je 2015. godine.

Foto: Profimedia

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Dva leskovačka naselja u sredu bez struje

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS. Zbog toga će u sredu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *