Početna / DOGAĐAJI / Povodom jubleja u Narodnoj biblioteci organizovan program stručnog predavanja

Povodom jubleja u Narodnoj biblioteci organizovan program stručnog predavanja

U Narodnoj biblioteci “ Radoje Domanović“ u Leskovcu povodom jubileja- 140 godina postojanja i rada prve čitaonice u Leskovcu, danas je organizovana program stručnih predavanja.

Stručni paneli su namenjeni bibliotekarima iz čitave Srbije, a stručna predavanja su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i grada Leskovca.

Stručni panel otvorile su Vesna Ilić v.d. direktora Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ i Brankica Stamenković, član Gradskog veća.

„Kada se povede danas reč o našem identitetu koji se ogleda kroz legende, tradiciju i istoriju našeg grada, sagledava se jedan savremen grad koji je nastojao da stvori uslove da spoj dva sveta, spoj istorije i modernog, savremenog grada gde Biblioteka dobija trajno na važnosti. Biblioteka u Leskovcu povezuje duhovne oblasti koje se su svesti modernog čoveka dopunjuju u jedinstvenu životnu važnost“ – kazala je Vesna Ilić.

Brankica Stamenković je ovom prilikom istakla da su biblioteke spona između juče i danas, da spajaju ćitaoce i dela koja se u njima nalaze.

„Vraćanje početku jeste uvek najsnažnija i najuzbudljivija opsesija. Sve u tom krugu između juče i danas, između pamćenja i zaborava, između dva stanja duha. Vreme leskovačke Biblioteke zapravo je vreme tihe ozbiljnosti, kada se ideja izrodila u oblik. Ideja je je u tome da je biblioteka ne samo jedan prozor za čitanje, već traganje za oblikom čitanja, koji bi izrazio i život i umetnost, i stvarnost i nauku, u celokupnom ljudskom stvaralaštvu.“

Na samom kraju čestitala je i ostlim bibliotekarima koji slave jubilej ove godine i poželila im da ostanu dosledni u nastojanju da očuvaju našu kulturnu baštinu.

Pogledaj takodje

Bogat program Narodne biblioteke od 14. do 18. oktobra

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ pripremila je bogat program za predstojeću nedelju. Pored promocije knjige posetioce …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *