hotel bell

Potpisani prvi ugovori o dualnom obrazovanju: Učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole počinju stručnu praksu kod četiri poslodavca

Dvadesetdevet prethodno selektiranih učenika, sa trogodišnjih profila obrazovanja, potpisalo je danas ugovore sa socijalnim partnerima, kod kojih će, za nekoliko dana započeti učenje kroz praksu, uz novčanu naknadu

U “Kolibi“ će, narednih godinu dana, jednom nedeljno, po šest sati, stručnu praksu obavljati 23 đaka Trgovinsko-ugostiteljske škole i to 11 konobara i 12 kuvara. Jedan od vlasnika ovog ugostiteljskog objekta, Saša Cvetković, vrlo je zadovoljan činjenicom da će se mladi ljudi i budući zaposleni, obrazovati na izvoru praktičnog znanja:

– U ovoj oblasti je nedostatak konobara i kuvara postao hroničan problem. Zato smo i odlučili da se uključimo u sistem dualnog obrazovanja. U našim objektima će imati šta i od koga da nauče. Prvi put smo u ovom programu, ali imamo dobra iskustva sa stručnom praksom. U svakoj generaciji je mnogo dobre, vredne i marljive dece, ali nemaju svi želju da se odmah zaposle. Mi smo spremni da ih dobro obučimo i, čim završe, zaposlimo.

Trgovinsko-ugostiteljska škola je, u ovoj godini, sklopila ugovore sa četiri socijalna partnera u Leskovcu:

– To su “Koliba-konak“, Gunjetinac“ Vlasotince, “Old skver“ Grdelica i “Zamak Milenković“ i u njihovim objektima će učenje kroz praksu obavljati 29 naših učenika- 11 sa smera konobar i 18 sa profila kuvar. Program počinje za četiri dana i đaci će, jednom nedeljno, po 6 sati boraviti kod poslodavca, stičući stručnu praksu, uz novčanu naknadu propisanu Zakonom o dualnom obrazovanju, istakla je direktorka Dragana Ivančević.

Učenici, koji su danas, u prisustvu svojih roditelja, potpisali ugovore o učešću u Programu dualnog obrazovanja u školskoj 2022./23. godini, imaće priliku da uče od najboljih, rekla je Snežana Radivojeć, predstavnik RPK Leskovac:

– Kompanije su prošle proces akreditacije Privredne komore Srbije i dobile potvrdu o ispunjenosti uslova za učenje kroz rad. One imaju licencirane instruktore, koji će raditi sa decom. Program se realizuje po nastavnom planu Ministarstva prosvete. Učenici prvog razreda jednom nedeljno će učiti u kompanijama, a drugog i trećeg, stručnu praksu će sticati dva puta nedeljno.

Učenjem kroz rad se ostvaruje obostrana korist. Učenici se ohrabruju i motivišu da stiču veštine i sposobnosti u direktnom kontaktu sa proizvodnim procesom, a socijalni partner, koji lako može postati poslodavac, dobija obučenog radnika, čime smanjuje troškove edukacije. Podaci govore da se skoro 70% učenika zaposlilo nakon završetka obrazovanja po dualnom modelu, dok je taj procenat kod klasičnog školovanja oko 40 procenata, podsetila je gradska većnica, Brankica Stamenković.

Dodala je da se, na teritoriji grada Leskovca, đacima pet stručnih škola, kroz devet obrazovnih profila, pruža mogućnost školovanja po dualnom modelu.

Check Also

Pronađeno telo 33-ogodišnjeg Belanovčanina Aleksandra Stevanovića

Kako je Dnevniku juga potvrđeno u Policijskoj upravi u Leskovcu, telo nesrećnog čoveka, pronađeno je …

Оставите одговор