hotel bell

POTENCIJALI ZA RAZVOJ RURALNOG TURIZMA: Selo Petrovac – etno kuća dostupna svima, mališani na nastavi u prirodi

Selo Petrovac na 12 kilometara od Leskovca sve češće se pominje kao jedna od zanimljvijih vikend desetinacija sve većem broju Leskovčana koji u tom kraju imaju svoje vikendice.

Ideja o razvoju turizma naišla je napodršku Grada Leskovca ali i Ministarstva turizma koje je za rekonstrukciju etno kuće sa lepo uređenim dvorištem uližilo 2,5 miliona dinara. Trenutno meštanima Petrovca i okolnih mesta, etno – kuća služi za okupljanja, proslave, manifestacije, ali će se u predstojećem periodu ovaj objekat koristiti za učenje u prirodi, jednodnevne izlete i ekskurzije dece. Danas su učenici osnovne škole Đura Jakšić, izdvojeno odeljenje u Belanovcu, deo nastave proveli u ovom mestu.

– Kako bismo omogućili što bolje uslove, odlučili smo da preko mesne zajednice Petrovac u dodatno opremanje prostorija uložimo 190.000 dinara koji su iskorišćeni za kupovinu frižidera, šporeta na drva, električnog šporeta, klima uređaja, kompjutera i štampača, trimera, usisivača. Pored toga, ruralnom turizmu se u poslednje vreme pridaje veliki značaj, naročito u kontekstu razvoja seoskih područja, koja su u Srbiji dominantna, što smo najviše uvideli tokom perioda izolacije, tako da je sada idealan trenutak za promociju i afirmaciju ovog jedinstvenog mesta – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović koji je danas sa saradnicima posetio Petrovac.

Kratak program Kulturno umetničkog društva “Lemind” upotpunio je obilazak Petrovca, a meštani su dobili uverevanja da će objekat moći da koriste za potrebe svojih okupljanja, a najavljeno je i organizovanje nastave u prirodi i posete učenika drugih leskovačkih škola.

U programu koji je organizovala Turistička organizacija Leskovac najmlađi stanovnici Petrovca i učenici škole iz Belanovca imali su priliku i da se provozaju vozićem “Roštiljko”.

Check Also

U petak i subotu polaganje probnog završnog ispita

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će učenici osmog razreda osnovne škole …

Оставите одговор