Početna / EKONOMIJA / Postavljen rezervoar za skladištenje biogasa, završeno 90% radova na izgradnji Linije mulja
Bilbordi

Postavljen rezervoar za skladištenje biogasa, završeno 90% radova na izgradnji Linije mulja

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišao je danas sa saradnicima gradilište postrojenja za preradu otpadnih voda pored Južne Morave, nedaleko od Bogojevca.

Projekat „Upravljanje otpadnim vodama na teritoriji grada Leskovca“ predstavlja jednu od najznačajnijih investicija u gradu na Veternici. On se sastoji iz tri komponente: izgradnja gradskog kolektora, Linija vode i Linija mulja – potrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnja kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta koje u celosti vrede više od 26 miliona evra, i predstavljaju izuzetno kompleksne i zahteve poduhvate.

Na gradilištu su postavljani rezervoari za skladištenje biogasa na postrojenju, koji su obliku velikih belih lopti ili balona.

-Ponosan sam na istrajnost lokalne samouprave da se ovaj projekat završi jer je on vrlo kompleksan i sa sobom nosi mnogo izazova i problema. Imam tu čast da našim građanima predstavim ovaj deo projekta koji će rešiti veliki komunalni problem, zaokružiti kompletan proces zaštite životne sredine i uvrstiti naš grad i državu u red gradova i zemalja sa razvijenom svešću o važnosti očuvanja životne sredine – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Maja Milošević Milojić, rukovodilac projekta za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, je pojasnila da ovaj objekat koji je visok 10 metara i ima oblik lopte i zapreminu od 960 m 3 ima važnu ulogu u tehnološkoj obradi otpadnih voda jer se u njemu nakon obrade u digestorima skladišti biogas koji se kasnije, ukoliko ima odgovoarauće karakteristike, koristi za snabdevanje postrojenja električnom i toplotnom energijom. Ona je dodala da je 90 % radova na izgradnji postrojenja realizovano.

Budimir Stojiljković koji je zadužen za izgradnju gradskog kolektora je kazao da se i ova investicija privodi kraju.

-Ostalo je da se iskopaju rovovi oko 300 metara i da se položi i zavari 345 metara cevi. Prema ugovoru sa nadležnim ministarstvom, ovaj projekat bi trebalo da bude završen do kraja 2021. i mi ćemo ga ispoštovati. Sledi ispitivanje vodonepropusnosti snimanjem kamere i spajanje sa pravcima iz naselja Ančiki, Bobište i Zelene zone – pojasnio je Stojiljković.

Sam tehnološki proces prečišćavanja se odvija na sledeći način: otpadna voda kroz gradski kolektor dolazi do postrojenja i u prvoj fazi – liniji vode – biva mehanički očišćena. Zatim voda ulazi u biološke bazene gde se čisti od bakterija i kao apsolutno biološki čista izlazi u reku Južnu Moravu.

Mulj se zatim ubacuje u digestore u kojima se odvija proces anaerobne digestije mulja kada dolazi do izdvajanja biogasa koji, ukoliko je zadovoljavajućeg kvaliteta, skladišti u rezervoaru koji danas imamo prilike da vidimo. Muljni kolač, proizveden u ovoj fazi, je obezvodnjen za 5-10 % u odnosu na prvu fazu i kao takav se deponuje na regionalnu deponiju u Željkovcu koja je projektovana po svim evropskim standardima

Pogledaj takodje

Košarkaši Zdravlja poraženi u Arilju posle 2 produžetka

Duel dve prvoplasirane ekipe Druge lige Srbije grupa Jug pripao je domaćinu, posle velike borbe, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *