hotel bell

Posle kontrole inspekcije i zaprećene kazne, APTIV vraća osmočasovno radno vreme

Poslodavac je svestan da je prekršio Zakon o radu i vratiće osmočasovno radno vreme, a svaki prekovremeni sat dodatno platiti, kažu predstavnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije, koji ističu da imaju razumevanje i za zaposlene i za poslodavca.

Rezultat razgovora predstavnika Samostalnog sindikata metalaca Srbije i rukovodstva ”Aptiva” rezultiraće vraćanjem osmočasovnog radnog vremena od narednog ponedeljka, ali je, nesumnjivo, značajnu ulogu odigrala kontrola inspekcije rada, kojom je konstatovano kršenje Zakona o radu. Kako saznajemo, podneta je prekršajna prijava, a za to delo predviđena je maksimalna kazna od 1,5 miliona dinara. A kako je i zašto nastao problem:

– Zbog povećanog obima proizvodnje, uveden je dvosmenski rad od po 12 sati, a razlog je odsustvo velikog broja radnika. Kako nas je obavestio predsednik sindikata ”Aptiva”, Marko Todorović, trenutno je na bolovanju 30 posto zaposlenih. Oni koji rade su pod ogromnim pritiskom, što je u najmanju ruku, ne fer. Jeste teško raditi po 12 sati i razumemo da to mnogi nisu mogli da izdrže i razboleli se, ali su zato ”nagrabusili” oni koji su ostali. Razgovarali smo sa poslodavcem, ali da bi to dalo bilo kakav efekat, treba nam reprezentativnost, odnosno članstvo najmanje 15 procenata zaposlenih . Tek tada možemo do Kolektivnog ugovora i boljih prava za sve zaposlene, kaže Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

On objašnjava da je poslodavac mogao da uvede osmočasovni prekovremeni rad, ali se zna pod kojim uslovima. Ovako je prekršen Zakon o radu i on je svestan toga:

– Da se razumemo. Poslodavac može doneti odluku o prekovremenom radu, u slučaju iznenadne porudžbine , ali ne na način kako je to urađeno u ”Aptivu”. Tokom pandemije, 40 posto zaposlenih je bilo na plaćenom odsustvu, ali se dobar deo njih, po isteku tog perioda nije vratio na posao ili je otišao na bolovanje. Poslodavac se našao u problemu sa manjkom radne snage i uveo 12-očasovno radno vreme. Prekovremeno, po Zakonu, zaposleni može imati 8 sati nedeljno i maksimalno 32 sata mesečno. Ovo što smo zatekli u ”Aptivu” je nezakonito i juče je odlučeno da se osmočasovno radno vreme vrati od ponedeljka, 5. jula, a da se vikend dodatno plaća: po 2.950 dinara za subotu i nedelju. Oni zaposleni koji to odbiju, neće trpeti nikakve posledice, ističe sekretar SSMS-a, Slavko Blagojević.

A radnici ”Aptiva”,koji su uglavnom želeli da ostanu anonimni, kažu da je bar polovina kolega odbila da potpiše ugovore o 12-očasovnom radu, i da zbog toga, nisu trpeli posledice.

– Radnici su uplašeni, boje se da ne izgube posao, pa će potpisati sve što im se ponudi. Govorim uglavnom o kolegama na traci, a što se tiče takozvanih delivera, mi nismo potpisali i ništa nam se nije desilo, osim što smo za poslednjih 48 sati, zbog prirode posla i odsustva radnika, bili prinuđeni da prehodamo i po 3o kilometara, pričaju mladići, koji ne žele da im spominjemo imena , niti da ih slikamo.

”Aptiv” će, kažu ”sindikalci” ako ne ispoštuje nalog inspekcije, biti dodatno kažnjen, a poslednja mera je oduzimanje licence za rad. Poslodavac to, sigurni su, neće dozvoliti i spreman je da svoje poslovanje svede u zakonske okvire. Važno je, ipak, da se u fabrici, koja broji oko 4.000 ljudi, formira sindikalna organizacija, jer je to jedini način da se o pravima radnika i njihovoj zaštiti razgovara partnerski.

Check Also

Umalo da dobije batine: Direktor ”Vodovoda” iznenadio divlje pecaroše na Barju, a oni ga napali

Na Hidroakumulaciji ”Barje” ribolov je zabranjen, ali to ne sprečava veliki broj pecaroša da svakodnevno …

2 comments

  1. Da vazno je da se formira sindikat .To je jednom vec pokušano još na početku ,radnici su putem predstavnika reagovali na neke nepravilnosti,ali su ubrzo zatim odustali od formiranja sindikata jer im je predhodno preceno otkazima uz reci ,,ako vam ne odgovara kapija je tamo,, i ,,ko nece ovako kako je receno,moze sutra da dođe po knjizicu,,

Оставите одговор