Home / DRUŠTVO / Posivela “pamučna pluća“: Kakav vazduh udišu Leskovčani?
hotel bell

Posivela “pamučna pluća“: Kakav vazduh udišu Leskovčani?

“Pamučna pluća“, ispred Zavoda za javno zdravlje, postavljena sa ciljem demonstracije kvaliteta vazduha koji udišu građani Leskovca su potpuno posivela, a na obodima dobila i gotovo crne tonove.

Za samo mesec i po dana, platnena pluća, u koja mali ventilatori usisavaju vazduh, potpuno su promenila boju, što govori u prilog tvrdnji da je u Leskovcu, posebno u užem gradskom jezgru, vazduh, tokom zime, prilično zagađen.

U prilog tome govore i zvanični rezultati merenja kvaliteta vazduha, na četiri lokacije: Kod Tehnološkog fakulteta, Medicinske škole, “Vodovoda“ i Vrtića “Kolibri“. Zavod za javno zdravlje svakodnevno objavljuje izveštaje o merenjima i utvrđenim vrednostima. Tokom grejne sezone, pokazuju nalazi, udišemo jako zagađen, zagađen ili prihvatljiv vazduh, a tek ponekih dana, on je, prema parametrima, ocenjen kao dobar, vrlo retko i odličan. Na fotografijama ispod su izveštaji za 15. i 30. januar.

Statistički podaci pokazuju da godišnje zbog zagađenja vazduha u Srbiji umre 15.000 ljudi, saopštio je svojevremeno TIM 42, odgovoran za postavljanje “pamučnih pluća“. Ovo udruženje, pozivajući se na izveštaje Zavoda za javno zdravlje, konstatuje da je u Leskovcu, stopa respiratornih obolevanja u grejnoj sezoni, 2,5 puta veća, u odnosu na ostale periode godine.

Check Also

Koliko je Leskovac prihodovao od Roštiljijade?

Ovogodišnji prihod sa turističko privredne manifestacije Roštiljijada iznosi 6 miliona 530 hiljada 304 dinara. Ovo …

Оставите одговор