hotel bell

Porodična gazdinstva i porodične kompanije za brži razvoj Leskovca

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović posetio je prilikom obilaska vučijanskog kraja i jedno poljoprivredno domaćinstvo i jedno drvopreradjivačkom preduzeće.

 

Obilazeći poljoprivredno gazdinstvo porodice Mitić u Slavujevcu, koje se uglavnom bavi voćarstvom, a od pre izvesnog vremena i stočarstvom, gradonačelnik Cvetanović je podsetio da je ovaj deo grada poznat kao voćarski kraj.

-Porodica Mitić, koja na 3 hektara uzgaja višnju, šljivu, krušku i jabuku, ima i osam tovnih junadi, sa tendencijom da stočarsku proizvodnju u narednom periodu proširi. Ovo domaćinstvo dobilo je subvencije namenjene poljoprivredi, jer je podrška lokalne samouprave i resornog ministarstva,pokazalo se, od neprocenjivog značaja. Ne radi se samo o finansijskoj, več i o logističkoj podršci, pa zato redovno obilazimo proizvođače, kako bismo se upoznali sa njihovim poslovanjem, mogućnostima za širenje proizvodnje i teškoćama.

Uskoro nas očekuje još jedan konkurs za dodelu subvencija u 2o16. godini, a grad je za te namene opredelio 4o miliona dinara, jer je poljoprivreda jedan od prioriteta i možda najveća razvojna šansa grada.

Domaćin Stanko Mitić zahvalio se na podršci lokalnoj samoupravi, iskoristivši priliku da sa osvrne na izuzetan odnos koji ima sa hladnjačom ”Mai” u Miroševcu i klanicom ”Marinković”.

-Sarađujemo izuzetno dobro već godinama. Dogovaramo se oko cene, načina i periodike plaćanja i zaista se mogu samo poželeti takvi saradnici, jer oni poljoprivrednim proizvođačima znatno olakšavaju posao i skidaju sa leđa ogromnu brigu oko plasmana proizvoda.

U nastavku obilaska južnog dela grada, gradonačelnik je sa saradnicima, posetio i drvoprerađivačko preduzeće ”Ranđelović” u Strojkovcu.

-Velika, ozbiljna kompanija, koja se stalno razvija, pravi je primer uspešnog porodičnog biznisa, od dostupnih sirovina. Najveća količina proizvoda završava na tržištu zapadne Evrope, a kupci su očigledno veoma zadovoljni kvalitetom. Ovde rade vredni, pametni i preduzimljivi ljudi, a takvi su potrebni Leskovcu kako bi se u budućnosti što brže razvijao, istakao je gradonačelnik Cvetanović.

S. Stojiljković

Check Also

Fudbaleri Dubočice osvojili bod na gostovanju u Novom Sadu

Fudbaleri Dubočice igrali su danas u Novom Sadu nerešeno sa ekipom Mladost GAT u utakmici …

Оставите одговор