Porodična gazdinstva i porodične kompanije za brži razvoj Leskovca

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović posetio je prilikom obilaska vučijanskog kraja i jedno poljoprivredno domaćinstvo i jedno drvopreradjivačkom preduzeće.

 

Obilazeći poljoprivredno gazdinstvo porodice Mitić u Slavujevcu, koje se uglavnom bavi voćarstvom, a od pre izvesnog vremena i stočarstvom, gradonačelnik Cvetanović je podsetio da je ovaj deo grada poznat kao voćarski kraj.

-Porodica Mitić, koja na 3 hektara uzgaja višnju, šljivu, krušku i jabuku, ima i osam tovnih junadi, sa tendencijom da stočarsku proizvodnju u narednom periodu proširi. Ovo domaćinstvo dobilo je subvencije namenjene poljoprivredi, jer je podrška lokalne samouprave i resornog ministarstva,pokazalo se, od neprocenjivog značaja. Ne radi se samo o finansijskoj, več i o logističkoj podršci, pa zato redovno obilazimo proizvođače, kako bismo se upoznali sa njihovim poslovanjem, mogućnostima za širenje proizvodnje i teškoćama.

Uskoro nas očekuje još jedan konkurs za dodelu subvencija u 2o16. godini, a grad je za te namene opredelio 4o miliona dinara, jer je poljoprivreda jedan od prioriteta i možda najveća razvojna šansa grada.

Domaćin Stanko Mitić zahvalio se na podršci lokalnoj samoupravi, iskoristivši priliku da sa osvrne na izuzetan odnos koji ima sa hladnjačom ”Mai” u Miroševcu i klanicom ”Marinković”.

-Sarađujemo izuzetno dobro već godinama. Dogovaramo se oko cene, načina i periodike plaćanja i zaista se mogu samo poželeti takvi saradnici, jer oni poljoprivrednim proizvođačima znatno olakšavaju posao i skidaju sa leđa ogromnu brigu oko plasmana proizvoda.

U nastavku obilaska južnog dela grada, gradonačelnik je sa saradnicima, posetio i drvoprerađivačko preduzeće ”Ranđelović” u Strojkovcu.

-Velika, ozbiljna kompanija, koja se stalno razvija, pravi je primer uspešnog porodičnog biznisa, od dostupnih sirovina. Najveća količina proizvoda završava na tržištu zapadne Evrope, a kupci su očigledno veoma zadovoljni kvalitetom. Ovde rade vredni, pametni i preduzimljivi ljudi, a takvi su potrebni Leskovcu kako bi se u budućnosti što brže razvijao, istakao je gradonačelnik Cvetanović.

S. Stojiljković

Check Also

Redovne isplate iz budžeta grada Leskovca

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćena suma od 11.105.047,77 dinara. Od te sume 2.520.733,76 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *