Home / DRUŠTVO / Poplave u protekle tri decenije – najveće u poslednjih pet vekova
hotel bell

Poplave u protekle tri decenije – najveće u poslednjih pet vekova

Na osnovu zaključka međunarodne studije, u kojoj su učestvovala 34 istraživačka tima iz Evrope, u razdoblju smo najvećih rečnih poplava u poslednjih 500 godina. Još jedna karakteristika jeste činjenica da je vremenski razmak između velikih poplava znatno skraćen, a odnos između njih i visokih temperatura potpuno preokrenut.

U prošlosti su se poplave događale u periodima hladnog vremena, dok je danas globalno zagrevanje jedan od glavnih pokretača njihovog porasta. Klimatske promene, utvrđeno je, na do sada neviđen način menjaju frekvenciju i obim rečnih poplava.

Studijom je analizirano na hiljade istorijskih dokumenata, koji sadrže podatke o polavama od 1500.-te do 2016. godine. Idetifikovano je devet razdoblja sa čestim poplavama i područja u kojima su se događale.

   

Ističu se razdoblje od 1560. do 1580. godine u zapadnoj i centralnoj Evropi, period od 1760. do 1800. godine na većem delu Starog kontinenta, razdoblje od 1840- do1870. u južnoj Evropi i od 1990. do 2016. na zapadu i u centru kontinenta.Klimatske promene ne poznaju granice, pa i Balkan nije zaštićen od njihovih efekata i negativnog uticaja. Intenzitet se povećao, pa smo ranije poplave imali jednom u deceniji, a danas svake godine, pa i nekoliko puta godišnje.

Negativni trend izazova uzrokovanih klimatskim promenama ubrzava se sa svakom godinom izgubljenom usled nereagovanja. Ekstremne vremenske nepogode dovešće do propadanja useva i nestašice hrane, povećane potrošnje energije, smanjenja dostupnosti vode leti i širenja novih bolesti. Godišnja šteta od rečnih poplava u svetu procenjuje se na više od 100 milijardi dolara i nastavlja da raste.

Ono što danas radimo i koraci koje preduzimamo, imaće trajan uticaj na našu i budućnost sledećih generacija, procenjuju stručnjaci.

Check Also

Fontana ne radi zbog oštećenih plastičnih creva : Zamena u toku

Fontana na Gradskom trgu, složio se i gradonačelnik, od početka nije radila kako valja. Tačnije, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.