Home / DRUŠTVO / PONOS VLASOTINCA Dr Katarina Mitrović sa specijalizacije u prvu liniju borbe protiv Korona virusa
hotel bell

PONOS VLASOTINCA Dr Katarina Mitrović sa specijalizacije u prvu liniju borbe protiv Korona virusa

Ova teška vremena rađaju junake. Ovih dana mnogo je heroja među lekarima i medicinskim osobljem, policijom, apotekarima, prodavcima, pekarima i svima onima koji nemaju privilegiju da budu kod kuće sa porodicom dok u svetu traje borba sa malo poznatom bolešću.

Pažnju javnosti, posebno svojih sugrađana, nedavno je privukla doktorka Katarina Mitrović, koja sa grupom svojih kolega zbog vanrednog stanja nije prekinula specijalizaciju na Klinici ORL u Nišu.

Naprotiv, ova grupa mladih lekara se dobrovoljno javila da pomogne u presudnom času za Srbiju i srpsko zdravstvo. Po rečima prof. dr Dušana Milisavljevića, direktora Klinike za ORL u Nišu, oni su najbolja grupa specijalizanata otorinolaringologije u poslednjih dvadesetak godina na Medicinskom fakultetu u Nišu. On je istog dana na društvenim mrežama i pred novinarima pohvalio njihov gest.

“Večeras će mnogi u 20 časova aplaudirati zdravstvenim radnicima, a moj aplauz i naklon ide mladim kolegama na specijalizaciji iz ORL. Moje mlade kolege su na volonterskim specijalizacijama iz ORL i nisu u radnom odnosu sa KC Niš. Oni nisu napustili Niš i otišli u svoje sredine, već su ostali i tražili da budu uključeni u redovni rad klinike kako bi pomogli bolesnim građanima. Drage moje kolege, vi ste kod mene položili nešto važnije od specijalističkog ispita, vi ste položili ispit života”, poručio je prof. dr Dušan Milisavljević, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

Među desetak lekara je i naša sugrađanka dr Katarina Mitrović, koja nije imala dilemu oko toga da li treba da ostane na klinici uz starije kolege i pacijente.

“Kada smo upisivali medicinu svako od nas je želeo da leči ljude i spašava živote. Ako sada nismo tu, sa pacijentima, onda mi nismo lekari. U Vlasotincu je moja porodica, sin Vasilije koji još uvek nema punih pet godina. Zbog nastale situacije odlučili smo da njegov rođendan proslavimo nešto ranije, a nakon toga se opraštamo na jedan duži period. Iz ljubavi prema porodici i ljubavi prema svom pozivu neću biti kod kuće tokom vanrednog stanja”, rekla je dr Katarina Mitrović.

Ovu odluku ona je donela kako bi na najbolji način pomogla pacijentima, starijim kolegama lekarima od kojih je sticala medicinsko znanje i istovremeno zaštitila najmilije od opasnog virusa.

U razgovoru sa nama Katarina Mitrović kaže da je blagoslovena sa dve bake Goricom i Snežanom, koje će pored tate Miloša, brinuti o malom Vasiliju.

Njen dan počinje u pet ujutru, a kući se vraća posle 16 časova. Preostalo vreme maksimalno posvećuje porodici, posebno malom Vasiliju.

Njena profesionalna i moralna odluka da u složenoj epidemiološkoj situaciji dobrovoljno bude sa kolegama uz pacijente najbolje govori o tome o kakvom je lekaru i čoveku reč.

Na ovakav način najbolje se pravda Hipokratova zakletva.

Na sreću svih nas, svako mesto, svaki grad ima svoju doktorku Kaću, i to je naša prednost u borbi sa opakom bolešću.

Izvor: kcvlasotince.rs

Check Also

Loša vest za kafopije, cena kafe raste i do 300 dinara

Prema najavama Aleksandra Bogunovića, iz Privredne komore Srbije cena kafe će od oktobra poskupeti, te …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *