Početna / DRUŠTVO / Pomoćnik ministara energetike pohvalio leskovačke privrednike: Solarni paneli biće dostupni građanima za sopstvene potrebe
Dionis Restoran Leskovac

Pomoćnik ministara energetike pohvalio leskovačke privrednike: Solarni paneli biće dostupni građanima za sopstvene potrebe

Kompanija Bimteks se od 1992. bavi proizvodnjom različitih tipova prediva, a od pošle godine je uložila sredstva i za izgradnju dve solarne elektrane koje će proizvoditi 600 hiljada kilovata struje godišnje.

Tim povodom organizovana je pres konferencija kojoj su prisustvovali i pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac i državni sekretar Stevica Deđanski.

Gradonačelnik je istakao da postepen razvoj ove kompanije govori o tome da lokalna samouprava pruža podršku svim preduzetnicima koji stečeni kapital ulažu u svoj grad i smanjuju stopu nezaposlenosti.

„Jednu solarnu elektranu koristiće za sopstvene potrebe i ona će mu, od ukupne potrošnje struje u fabrici pokriti 30 %, dok će ono što druga proizvede, biti usmereno ka tržištu. Konstantna investicija u povećanje kapaciteta i opremu iziskuje i povećanje potražnje za radnom snagom, zato vlasnik planira da do kraja godine poveća i broj radnika, koji trenutno iznosi 65.“

Vlasnik kopmanije Bimteks Božidar Stojiljković je govorio o svim projektima na kojima trenutno rade.

„Mi smo proizvođači jednog proizvoda koji izvozimo u potpunosti, i u taj proizvod ugrađivaćemo zelenu energiju. To je izuzetno cenjeno u Evropi i iskreno se nadam, da pored tog interesa koji ćemo imati kao izvoznici, veliki je i ekološki značaj. Uštedećemo preko 750 tona ugljen-dioksida pa će vazduh biti zdraviji,“ – rekao je Stojiljković i najavio da će uskoro započeti i izgradnju elekrane na gas u koju će biti uloženo preko milion evra.

O ovoj investiciji su govorili i prisutni predstavnici ministarstva s obzirom na to da država subvencioniše ovakve projekte.

Gospodin Deđanski je istakao da ova kompanija jeste pravi primer firme koja doprinosi razvoju privrede Srbije, dok je Miloš Banjac je govorio o eko energiji i o subvencionisanju ovakvih projekata.

„Smanjenje emisije ugljen-dioksida je jedan od naših ključnih prioriteta. Mi imamo subvencionisanje ovakvih projekata i planiramo da ponovo pokrenemo program solarne energije i taj deo subvencionišemo, pa da i našim građanima omogućimo da solarni panel instaliraju za sopstvene potrebe.“

Pogledaj takodje

227 pacijenata sa upalom pluća primljeno na lečenje u prethodna 24 sata

U roku od 24 časa na bolničko lečenje primljeno je 227 pacijenata sa upalom pluća. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *