hotel bell

POMEN LEGENDI: Članovi porodice, kolege, zamenica gradonačelnika Leskovca, direktor TOL-a i ekipa filma „Toma“ položili vence na grob Tome Zdravkovića

Na današnji dan, pre 30 godina, preminuo je jedan od najvećih pevača narodne muzike Toma Zdravković.

Na Centralnom groblju u Beogradu počast Tomi su odali članovi porodice, brojne kolege, ekipa filma „Toma“, zamenica gradonačelnika Leskovca dr Lidija Dimitrijević i direktor Turističke organizacije Leskovac Nebojša Kocić.

Toma Zdravković rođen je 20. novembra 1938. godine. Detinjstvo je proveo u Pečenjevcu kraj Leskovca gde je kao mladić i započeo muzičku karijeru. Zdravković je preminuo 30. septembra 1991. godine u Beogradu.

Grad Leskovac je današnji dan, kada će biti održana projekcija filma u gradu, posvetio ovom umetniku. Zamenica gradonačelnika Dimitrijević i direktor TOL-a Kocić su u ime gradonačelnika dr sci. med. Gorana Cvetanovića položili venac na grob Tome Zdravkovića.

Zamenica gradonačelnika je pre polaganja venca rekla:

„Danas se navršava trideset godina od smrti velikog stvaraoca, legende bez premca, pesnika duše koji je detinjstvo proveo u Pečenjevcu kod Leskovca. Danas nas je okupila uspomena na jednog čoveka, koji nikada neće biti zaboravljen i čije će pesme živeti večno. Pred nekim ljudima stojiš jer su veći od života. Pred vama se danas sa dubokim poštovanjem poklanjam našem Tomi koji već trideset godina nije sa nama, ali su ostala njegova divna dela.“

Dragan Bjelogrlić, koji je i režiser filma Toma, tom prilikom rekao je:

„Tragajući za uzrocima tvoje tuge i bola suočio sam se sa svojom tugom i svojim bolima. Tragajući za tvojom dušom, pronašao sam za trenutak svoju i sve to pokušao da prenesem na filmsko platno. Hvala ti na tome. Ako smo negde pogrešili baveći se tvojim životom, ne zameri. Veruj mi da smo to radili sa puno ljubavi i da smo te mnogo zavoleli. Počivaj u miru, dragi Tomo. Tvoje pesme pevaju se ovih dana ponovo, sa nekim novim zanosom. Pevaju se širom one nekadašnje zemlje koja je umrla zajedno sa tobom. Neka ti je večna slava i hvala“, rekao je Bjelogrlić.

Odavanje poštovanja najvećem boemu među pesnicima biće nastavljeno danas u Leskovcu.
Gradonačelnik Cvetanović i ekipa filma će u popodnevnim časovima položiti vence na spomenik Tomi Zdravkoviću u Leskovcu, nakon čega će u Kabinetu biti priređen prijem, a u 20 časova će u velikoj sali SRC Dubočica biti prikazana projekcija filma „Toma“.

Stvaraoci i ekipa filma će se pre prikazivanja i nakon projekcije pokloniti publici.

Check Also

Ništa od revanša: “Dubočica“ nije mogla do potpunog preokreta protiv gostiju iz Prokuplja

Leskovčani su večeras, pred svojom publikom, od “Topličanina“ poraženi gotovo na identičan način kao jesenas, …

One comment

  1. Toma je, naravno, naša legenda i svi smo ponosni što je Toma „naše gore list“ ali ovi ga preteraše u korišćenju svega oko Tome i filma za ličnu promociju. Wow i pomoćnica gradonačelnika, direktor, a ovamo jedva čekaše da izmeste spomenik u zapećak. E jadni foliranti, gde li vam je kraj glumatanju?

Оставите одговор