Home / DRUŠTVO / Položen kamen temeljac za Prvu hrišćansku romsku crkvu
hotel bell

Položen kamen temeljac za Prvu hrišćansku romsku crkvu

Verski objekat, površine 1.000 kvadratnih metara, niče na mestu gde se doskora nalazila Crkva pod šatrom i biće prvi takav na teritoriji Jablaničkog okruga. Ukupna procenjena vrednost izgradnje i opremanja je 220.000 evra, a za sada je obezbeđena četvrtina sredstava

Lokalna samouprava godinama čini značajne napore kako bi se našim sugrađanima Romima, poboljšali uslovi života i obezbedila njihova kompletna inkluzija u društvo. Osnova za to nam Lokalni akcioni plan:

– Novi dokument, za naredne tri godine, je u postupku izrade, a njime je predviđeno da se unaprede uslovi u oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, stanovanja, zapošljavanja, sporta, kulture, informisanja, antidiskriminacije i položaja žena. U naše aktivnosti se Romi redovno uključuju, svesni da je edukacija važan preduslov za potpunu inkluziju. Prošle nedelje smo imali priliku da prisustvujemo Prvom festivalu romske muzike, jedinstvenom u Srbiji, koji je grad podržao. Danas svedočimo istorijskom danu- polaganju kamena-temeljca za izgradnju Prve romske hrišćanske crkve, što je jedan od najznačajnijih projekata romske zajednice, i u njemu će lokalna samouprava aktivno učestvovati, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Od začetka ideje da se izgradi verski hram dostojan Romskog naroda, održano je puno sastanaka, a rezultat je objekat koji počinje da niče iz zemlje:

– Od 2001. smo bili pod neuslovnim šatorom, ali danas počinjemo za nas vrlo značajan posao. Vrednost izgradnje i opremanja procenjena je na 220 hiljada evra. Do sada je prikupljeno 50.000. Fabrika “Mladost“ nam je donirala 7.000 crepova i nadam se da će lokalna samouprava i dalje da nam pruža podršku. Mi smo crkva otvorena za sve ljude, za sve nacije i radujemo se da već imamo više od 700 vernika. Površina hrama će biti oko 1.000 kvadratnih metara, a predviđeno je da mesto u objektu nađu dečji vrtić, prostorije za edukaciju i okupljanje Roma, istakao je pastor Selim Alijević.

Romskih crkava je u Srbiji desetak, a ova u naselju Slavko Zlatanović biće jedina na teritoriji Jablaničkog okruga. Radiće se sukcesivno i u skladu sa količinom obezbeđenih sredstava, istaknuto je danas.

Check Also

Novi Amerikanac u Zdravlju: Jacob Lampkin pojačao Zdravlje

Amerikanac Jacob Lampkin novo je pojačanje leskovačkog Zdravlja. Lampkin u Zdravlje dolazi iz australijske NBL1 …

Оставите одговор