hotel bell

Položaj sudija ugrožen: Male plate i ozbiljan nedostatak kvalitetnih kandidata za sudije

Foto: rhiva DJ

Kako je u toku javna rasprava o nacrtima zakona koji uređuju sudski sistem, a jedna od oblasti tema koju ovi zakoni uređuju jeste pitanje finasijskih i materijalnih pretpostavki za dobro funkcionisanje sudstva.

To uključuje i pitanje materijalnog položaja sudija u Srbiji, koje su najlošije plaćene među 47 država članica Saveta Evrope (osim u Kazahstanu i Moldaviji), kao i ostalih zaposlenih u pravosuđu, čije su plate često ispod proseka, a u pogledu određenih kategorija zaposlenih, čak i na minimalnom iznosu.

„Predstoji nam i skori odlazak velikog broja sudija (preko 60% od ukupnog broja) u penziju i neophodnost da na njihovo mesto budu izabrane druge sudije. Međutim, volonterski (besplatan) rad diplomiranih pravnika, čak i onih sa položenim pravosudnim ispitom i višegodišnji rad na određeno vreme odbijaju mlade i visoko obrazovane ljude od sudstva. Ukoliko se u pogledu ovog ništa ne promeni, dolazi vreme u kome neće moći da se vrši selekcija najboljih za sudstvo, jer neće biti dovoljno zainteresovanih za rad u njemu.

Zbog svega navedenog, Društvo sudija Srbije smatra da je neophodno preduzeti korake i doneti hitne sistemske mere, kako bi se poboljšao materijalni položaj sudija (ali i ostalih zaposlenih u sudstvu) i uopšte, rad u sudstvu učinio privlačnim za nove generacije kvalitetnih pravnika. U suprotnom, srpskom pravosuđu preti opasnost od ozbiljnog nedostatka kvalitetnih kandidata za sudije, što bi izvesno dovelo do opadanja kvaliteta rada sudova, zbog čega bi najviše ispaštali sami građani, čije bi ionako poljuljano poverenje u rad sudova bilo dodatno urušeno – navodi se u saopštenju povodom konferencije Finansijski i materijalni preduslovi za funkcionisanje sudstva u demokratskom društvu, koje organizuje Društvo sudija Srbije.

Check Also

EKONOMSKA ŠKOLA: Prvi uspešan korak u karijeri – Kako se najbolje pripremiti za razgovor sa poslodavcem

U centru za stručno usavršavanje u obrazovanju danas je organizovana ugledna aktivnosti i panel diskusija …

Оставите одговор