Pola veka urološke prakse u Leskovcu: Struka i usluga danas, rame uz rame sa svetom

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Svečano obeležavanje jubileja upriličeno je u sali Narodnog pozorišta, uz prisustvo eminentnih gostiju, lekara, te predstavnika političkog i javnog života Leskovca. Prve čestitke stigle od gradonačelnika

Na Dan mladosti, 25. maja 1971. godine zvanično je počela da radi Služba urologije, tada u prostorijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu, sa jednim lekarom, doktorom Slobodanom Stojanovićem i sedam sestara. Nedugo zatim, Odeljenje se seli u zgradu Opšte bolnice, nastavivši da se svake godine kadrovski i tehnički razvija:

– Danas raspolažemo kapacitetom od 27 postelja. U Službi radi šest lekara specijalista i ovaj kadar će uskoro biti pojačan dvojicom specijalizanata, odnosno 22 medicinske sestre-četiri sa visokom školom. Za proteklih pola veka, iako smo krenuli od nule, razvijali smo se ubrzano i došli do faze kada se ovde mogu da rade sve intervencije, od najjednostavnijih, do najsavremenijih i najkomplikovanijih, kao što je izrada bešike od debelog creva. Praktično, možemo da radimo sve što i klinički centri, kaže načelnik, doktor Milan Petrović.

Teži se, kaže on, uvođenju neinvanzivne operativne prakse, odnosno laparoskopske metode u svakodnevni rad, posebno i zbog činjenice da je, poslednjih godina, uočen porast broja pacijenata sa tumorima mokraćne bešike. Ono što leskovačku i srpsku Urologiju stavlja u podređen položaj u odnosu na Evropu i svet, jeste upravo laparoskopija.

– Trebovali smo i nadamo se da ćemo, u okviru nabavke opreme za celu bolnicu, dobiti laparoskopski stub, novi ultrazvučni aparat za biopsiju prostate, nove cistoskopije.

– Zdravstvo je jedan od stubova društva, zadužen za što bolje funkcionsanje svake lokalne samouprave. Leskovac kao malo koji grad u Srbiji ima Službu urologije koja bez prestanka radi pet decenija i stalno unapređuje svoj rad. Završetkom druge faze rekonstrukcije Opšte bolnice i Služba urologije biće opremljena najsavremenijom medicinskom opremom, kako bi se pacijentima pružila brza i stručna pomoć” – rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, čestitajući jubilej.

Na današnjoj svečanosti, zaslužnim pojedincima i ustanovama, uručene su plakete, diplome i zahvalnice.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *