Pokret socijalista Leskovac predstavio program za razvoj sela

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U toku predizbornih aktivnosti, podržavajući listu SNS-a i njegovih koalicionih partnera, GrO Pokreta socijalista Leskovac, prezentovao je danas deo programa namenjen razvoju sela.

 

Za ovu temu smo se opredelili jer nam je cilj da naš grad uhvati korak sa ostalim sredinama i da se brže ekonomski razvija, kako bi i život u njemu bio što bolji, izjavio je na konferenciji za medije predsednik Gradskog odbora Božidar Vučković, dodajući da bi stranke tokom kampanje trebalo da se takmiče svojim planovima programima, a ne da se međusobno optužuju.

U poslednje tri i po godine, u odnosu na period koji je prethodio, u Leskovcu je urađeno mnogo po pitanju ravnomernog razvoja svih delova grada, ali ne i dovoljno da bismo bili zadovoljni. Tokom perioda u kome smo bili deo vlasti, višestruko su povećana sredstva za razvoj poljoprivrede, elektrifikacija polja je dala izuzetne rezultate, radilo se puno na uređenju sela, gradila su se igrališta, postavljali mobilijari, renovirale škole i zdravstvene ambulante. To je za svaku pohvalu i postignuti rezultati će biti dobra osnova za ono što nas očekuje u delu bržeg ekonomskog razvoja svih gradskih sredina, objasnio je Vučković.

Vučković je podsetio na to da je Skupština grada donela odluku da sva naseljena mesta dobiju javnu rasvetu, a da je do nedavno samo osvetljenje u gradu bilo o trošku gradskih institucija. Sela su sama plaćala troškove ulične rasvete, pa je veliki broj njih, usled nedostatka sredstava, bio u mraku, iako su im sve poreske i druge obaveze pred zakonom bile jednake, dodao je Vučković. Donošenjem ove odluke, celokupna javna rasveta je prešla pod ingerenciju grada tako da sad sve mesne zajednice imaju jednak tretman i status po pitanju organizovanja i finansiranja, i to je model koji je potrebno primeniti i u drugim oblastima razvoja Leskovca, zaključio je Vučković.

Leskovac se može pohvaliti dobrom poljoprivrednom proizvodnjom, poljoprivrednicima koji su u vrhu po količini i obimu proizvodnje, ali je problem što veliki broj njih svoje proizvode može da plasira jedino na kvantaškoj pijaci, ili u hladnjače. Da bi se poboljšala njihova pozicija, lokalna uprava, preko nadležnih institucija, treba da obezbedi da poljoprivredna proizvodnja dobije svu potrebnu standardizaciju i da se poljoprivrednici što više udružuju u zadruge i da tako privređuju. Takođe, na selu postoji značajan broj proizvođača koji su ekonomski dovoljno jaki da prošire svoju delatnost, a najveći problem im je to što su prostorno ograničeni. S druge strane, u mnogim naseljima u okruženju nalaze se zapuštene prostorije zadružnih domova, domova kulture, objekti u kojima se nekada odvijao društveni život, a koje su danas zarasle u korov. Naš predlog je da lokalna samouprava stvori uslove da se taj prostor iskoristi tako što će se ustupiti proizvođačima, koji će tako dobiti mogućnost da posao dalje razvijaju, da zaposle nove radnike, posebno bezzemljaše, i da, ujedno, deo prostorija prilagode potrebama društvenog života u samom selu. Na taj način bismo stvorili jaku ekonomsku zajednicu koja će moći da funkcioniše i investiciju koja će okupiti više stotina stanovnika ruralnih područja. Lokalna samouprava ima instrumente da to i sprovede, ali sem prednosti, moramo biti svesni i mana ove ideje, objasnio je Vučković.

Naime, mi i dalje imamo činovnike u upravi, koji nisu svesni toga da i njihova radna mesta zavise od ekonomskog razvoja grada, koji sebe smatraju pametnijim od samih investitora i predstavljaju kočnicu u tom procesu. Nažalost, i dalje imamo upravu koja je više za “ne može” nego za “može”, jer je negativan odgovor često prvi koji može se dobije. Drugi problem koji se može javiti je naš mentalitet, jer će se u svakom naselju naći onaj koji će reći “Zašto baš njemu?”, prilikom ustupanja zemljišta. Sve su to problemi koje možemo da prevaziđemo tako što ćemo raditi potpuno transparentno i po zakonu, i tokom kampanje ćemo građanima predočiti naše planove u vezi ravnomernijeg razvoja grada, izjavio je Vučković.

Check Also

Cvetanović: Više ne mogu da slušam neistine, saopštenja koja svi objavljuju a koja nemaju osnova – Počećemo da formiramo knjigu laži

Na današnjoj konferenciji za medije, gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, dao je odlučan odgovor na prozive …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *