Podrška države privrednicima koji zapošljavaju invalide: Preduzećima sa jugoistoka Srbije -16,3 miliona

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odobrilo 175 miliona za 48 preduzeća za rehabilitaciju koja zapošljavaju ukupno 957 osoba sa invaliditetom

Među preduzećima i zaštitnim radionicama, koja su dobila podršku države u 2021. godini su leskovački ”Hrono” (229.526), ”Yumco prizosi” iz Vranja (5.090.604) i ”Spektar” 1.991.976), Elmont” (3.983.951) i ”Atlantis” (5.029.665) iz Niša.

Ministarstvo je javni poziv realizovalo radi unapređenja poslovanja ovih privrednih društava i njihovog konkurentnijeg istupanja na tržištu, čime se doprinosi zapošljavanju i održanju zaposlenosti osoba sa invaliditetom.

Dodela sredstava za poboljšanje uslova rada u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i druge vrste podrške, poput subvencija zarada za zaposlene sa invaliditetom, imaju za cilj postizanje njihove radno-socijalne integracije i ravnopravnog položaja, kako na tržištu rada, tako i u društvu, saopštava Ministarstvo.

Pravo na sredstva imala su preduzeća i zaštitne radionice koje, između ostalog, imaju dokaz o plaćenom repromaterijalu za period od 1.jula do 31. decembra 2020. godine, kao i dokaz o izmirenim porezima i doprinosima za sve zaposlene.

Upravo ova dva uslova diskreditovala su leskovački ”Univerzal”, koji nije imao mogućnosti niti da obezbedi repromaterijal, a zbog dugogodišnje loše finansijske situacije, ni da izmiri obaveze prema državi. Tamo je, kako smo ranije pisali, u toku realizacija poslednje tranše socijalnog programa za koji su se prijavili svi zaposleni, pa će se jedino preduzeće u Leskovcu, koje rehabilituje i zapošljava osobe sa invaliditetom, verovatno vrlo brzo ugasiti.

Check Also

Evo ko u sredu ostaje bez struje!

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS. Zbog toga će u sredu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *