Početna / KULTURA / Podeljeni ugovori za projekte u oblasti kulture
Dionis Restoran Leskovac

Podeljeni ugovori za projekte u oblasti kulture

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović uručio je danas u svećanoj sali Grada Leskovca ugovore udruženjima, ustanovama i preduzećima koji su dobili novac za finansiranje projekata u oblasti kulture.

-Kultura i umetnost zauzimaju značajno mesto u Leskovcu. Grad bez kulture je grad bez duše, a otkako sam sa saradnicima preuzeo odgovornost za rukovođenje gradom, trudimo se da Leskovcu udahnemo dušu. U našem gradu se konstantno organizuju kulturna dešavanja koja mogu da zadovolje različite ukuse Leskovčana. Od izložba grafika Pabla Pikasa i Salvadora Dalija, preko baleta Konstantina Kostjukova do raznih koncerata, predstava, izložbi… Kao što je i večerašnji humanitarni koncert „Koncertom do dvorane“. Sredstva prukupljena od prodaje karata biće usmerena na uređenje koncertne dvorane u našem gradu. Ovom prilikom vas sve pozivam da večeras sa nama podržite leskovčke zvezde koje će nastupati na koncertu i date doprinos izgradnji koncertne dvorane u Domu vojske – rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca je podsetio na dosadašnja ulaganja lokalne samouprave u oblast kulture.

-Smatrajući kulturu bitnim segmentom društva povećali smo iznos koji se izdvaja za finansiranje projekata iz kulture. 2015. godine izdavajanja za ovu svrhu iznosila su 3 miliona dinara , dok je za tekuću godinu izdvojeno 9 miliona. Ova suma nije bila dovoljna da podrži sva potraživanja za ovu godinu. Na konkurs je prijavljeno 74 projekta, čija potraživanja iznose 30.098.391 dinar. Formirana je komisija od pet članova za izbor projekta po konkursu iz oblasti kulture za 2018.godinu. Komisija je izvršila pregled svih pristiglih prijava na konkurs, analizirala svaki primljeni projekat i izvršila ocenu projekata na osnovu kriterijuma propisanih Pravilnikom o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada Leskovca i u skladu sa kriterijumima po konkursu. Finansijska sredstva odobrena su za 42 projekta. Komisija je odluku o izboru projekata donela jednoglasno. Kod projekata kojima su odobrena sredstva za finansiranje i sufinansiranje iz obalsti kulture u 2018.godini, vodilo se računa o umetničkim kapacitetima, uticaju na promociju grada, na doprinos razvoju kulturnog stvaralaštva, ostvarenju javnog interesa, održivosti projekata, usklađenosti sa programskim prioritretima konkursa i sa potrebama ciljnih grupa – naglasio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Korisnici sredstava po osnovu odobrenih projekata u oblasti kulture dužni su da otvore namenski račun kod Uprav trezor na koji će Grad Leskovac uplatiti sredstva.

Pogledaj takodje

Treće veče protesta na Širokoj čaršiji – sa mladima i lideri leskovačke opozicije

I treće veče na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra okupili su se pre svega mladi. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *