Početna / DOGAĐAJI / Podeljeni poklon paketi i materijalna pomoć porodiljama iz Lebana
Dionis Restoran Leskovac

Podeljeni poklon paketi i materijalna pomoć porodiljama iz Lebana

U prostorijama Doma kulture „Radan“ Lebane, podeljena je materijalna pomoć i poklon paketi porodiljama sa teritorije opštine Lebane, ukupno je podeljeno 54 paketa.

Dodeli novčane čestitke i paket bebi opreme prisustvovali su predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović, pomoćnik predsednika Miodrag Živković, koordinator za populacionu politiku i natalitet pri kabinetu predsednika, psiholog Tamara Stefanović, gospodin Vladica Gavrilović ispred udruženja „Tri plus“, potpredsednik udruženja „Tri plus“ Daliborka Nestorović.
Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku je odobrilo sredstva opštini Lebane u cilju promovisanja populacione politike i podsticanja mladih da oformljuju i proširuju svoju porodicu.

Mere koje će se sprovoditi su:

-Podsticaj zapošljavanja mladih između 18 i 35 godina kroz finansijsku i nefinansijsku podršku pri započinjanju posla.
-Projekat „Svako selo igralište“ gde će mesne zajednice imati mogućnost da se prijave na konkurs i omoguće pravljenje igrališta i zelenih površina u svom selu, čiji je cilj podsticanje mladih na bavljenje sportom, druženje, uključivanje i starijih generacija u druženje sa mlađima
– Osnivanje škole roditeljstva pri Domu zdravlja u kojima će roditeljima biti pružena psihološka i zdravstvena podrška i edukacija
– Opština takođe za treće i svako naredno dete omogućuje besplatan boravak u vrtiću, besplatne užine u školskim kuhinjama pri osnovnim školama za treće i svako naredno dete, kao i besplatan prevoz za decu koja putuju do matične osnovne škole.

Da podsetimo i da Republika dodeljuje dodatak za decu. Roditeljski dodatak za prvo dete rođeno 1. jula 2018. godine i kasnije u visini od 100.000,00 dinara i isplaćuje se jednokratno.

Za drugo dete 240.000,00 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po 10.000,00 dinara mesečno.

Za treće dete 1.440.000,00 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 12.000,00 dinara.

Za četvrto dete 2.160.000,00 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 18.000,00 dinara.

Kao i paušal za nabavku opreme za dete u isnosu od 5.000,00 dinara.

Ono što je posebno značajno je predstavljanje projekta udruženja „Pokret za decu TRI PLUS“ iz Čačka sa kojima smo sklopili ugovor o saradnji i u narednom periodu ćemo majkama sa troje ili više dece dodeliti ponosne kartice „Cena minus za 3+“, pomoću kojih će ostvariti popuste prilikom kupovine robe ili usluga od raznih privrednih subjekata, na teritoriji naše opštine i širom Srbije.

Predsednik Ivan Bogdanović obratio se rečima zadovoljstva:

“ Prošle godine prilikom podele paketića prisutnima sam se na početku govora obratio rečima – bez dece kuća ne raste. Ako naše Lebane posmatramo kao naš dom, kao našu kuću, danas sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da naša kuća polako, ali sigurno napreduje. Za to ste dokaz vi i vaše bebe. Posle mnogo decenija konačno smo shvatili da je naš najveći problem ne samo u Lebanu već u Srbiji, demografija. Ako se više ne rađamo onda ni putevi, ni fabrike, ni obdaništa, ni škole, ni Domovi zdravlja. Kako naći pravu meru populacione politike, kako popraviti pozitivan prirodni priraštaj, na to pitanje moraju dati odgovor stručnjaci, ali na to pitanje mora dati odgovor i svako od nas. Mi moramo sami da se menjamo, da verujemo više u sebe, da verujemo našoj državi, da volimo naše Lebane, jer drugu državu nemamo. A naša država pomaže Lebanu koliko može. Ove godine za mere populacione politike naša opštine je dobila 7.700.000,00 a i mi iz našeg budžeta izdvajamo 1.300.000,00 dinara. Zbog toga mnogo očekujemo i od saradnje sa udruženjem „Tri plus“ iz Čačka. Znamo da to nije dovoljno, ali iz godine u godinu pravimo pomak zarad budućnosti zbog svih nas. Nadam se i verujem da ćemo sledeće godine moći da izdvojimo još više novca za naše porodilje i njihove bebe. “

Prisutnima su se obratili psiholog Tamara Stefanović i Vladica Gavrilović, ispred udruženja „Pokret za decu TRI PLUS“ iz Čačka.

Pogledaj takodje

U Srbiji 289 novoobolelih, preminulo još 6 osoba

U psolednja 24 časa u Srbiji je od posledica izazvanih Korona virusom preminulo još 6 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *