Početna / DRUŠTVO / Počinju radovi na izgradnji novog kolektora – potpisan zapisnik o uvođenju izvođača radova u posao

Počinju radovi na izgradnji novog kolektora – potpisan zapisnik o uvođenju izvođača radova u posao

U svečanoj sali grada Leskovca danas je potpisan protokol o početku radova, odnosno ulasku u posao izvođača radova na izgradnji novog kolektora.

Sredstva za izgradnju novog kolektora obezbedila je Vlada Srbije na osnovu odluke kojom je predviđeno finansiranje ovog projekta od 2018. do 2020. godine.

Izgradnja novog kolektora neophodna je kako bi fabrika za prečišćavanje otpadnih voda koja je kompletno završena počela da radi. To trenutno nije nemoguće zbog propadanja kolektora koji je izgrađen u ranijem periodu, ali koji prema nalazima stručnjaka ne može da se koristi zbog urušavanja zidova kao posledice neadekvatne izgradnje.

-Razvoj svakog grada zavisi od kapitalnih investicija koje se realizuju u njemu. Dosledna implementacija najbitnijih projekata za život građana i budućnost naše dece je preduslov da taj razvoj bude brži. Ono što takođe diktira razvijenost jednog društva su investiciona ulaganja, izdvajanja iz gradskog i republičkog budžeta. I konačno, ljudi u timovima koji svojim odgovornim i stručnim odnosom, kroz posvećenost realizaciji, doprinose da stignemo do postavljenih ciljeva. Osvrnimo se zato malo unazad. Znamo da smo postrojenje, u vrednosti od 10,5 miliona evra, za preradu otpadnih voda završili, zahvaljujuci donaciji Evropske unije. Ali, ono nažalost nije privedeno nameni, te zbog toga stoji obaveza da ćemo ta sredstva morati da vratimo, ukoliko se to uskoro ne dogodi. Takođe, linija mulja, koja se trenutno realizuje kao sledeća faza programa za tretman otpadnih voda u Leskovcu, treba da prođe kroz probni rad, po svom okončanju izgradnje, što bez dotoka otpadnih voda, neće biti moguće. Holandska Vlada je izrazila želju da donira skoro 8 miliona evra za 88 km kanalizacione mreže u 16 sela koja gravitiraju ka Bogojevcu, mestu u kojem je locirano Postrojenje za preradu otpadnih voda, čime bi se uspostavio pun režim rada sistema.
Sve postavljene uslove kao grad, mi smo ispunili – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović prilikom potpisivanja zapisnika sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine i izvođačima radova.

-Preostao nam je onaj glavni, a to je izgradnja kolektora. Bez kolektora nam je ugroženo i dovedeno u pitanje sve prethodno izgrađeno i to samo zato što pre nas nije bilo odgovornosti onih koji su Evropskoj delegaciji obećali da će kolektor izgraditi. Taj preduslov, vezan za izgradnju kolektora ne da nije bio ispunjen, već je doživeo pravi fijasko u vidu neupotrebljivog kolektora koji je u celosti isplaćen izvođaču, a da nikada nije proradio. Propala investicija koštala nas je oko 2 miliona evra. Danas smo se okupili da saopštimo javnosti da je taj bitan problem konačno razrešen i to zahvaljujući Vladi Republike Srbije, pre svega predsedniku Republike Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću. Svesni da Grad nema sredstava za izgradnju drugog kolektora, oni su doneli odluku da pomognu građanima Leskovca tako što su izdvojili sredstva za izgradnju novog kolektora. Dana, 20.6.2018. potpisan je ugovor o izgradnji kolektora sa izabranim izvođačem KOSTAG, u vrednosti od preko 417 miliona dinarasa rokom izgradnje od 22 meseca. 22.6.2018. potpisan je ugovor sa firmom BEOHIDRO koja će vršiti nadzor nad radovima u vrednosti od 46,5 miliona dinara. Ova sredstva je, kao što sam već rekao izdvojila Vlada Republike Srbije, odnosno Ministartsvo za zaštitu životne sredine. Dok je Grad Leskovac za eksproprijaciju zemljišta kojim će kolektor proći izdvojio oko 20 miliona dinara. Izgradnjom kolektora u dužini od 5150 metara, odnosno stavljanjem u funkciju čitavog Postrojenja za preradu otpadnih voda, grad Leskovac će zajedno sa Srbijom stati u red zemalja sa razvijenom svešću o važnosti zaštite životne sredine. Ovim ćemo postati ravnopravan partner Evropi koja insistira na ekološkom sistemu vrednosti. Leskovac je danas zaokružio lanac zaštite svojih voda, zemlje i vazduha, zajedno sa akumulacijom u Barju, sa fabrikom za proizvodnju pitke vode u Gorini, sa sanitarnom regionalnom deponijom u Željkovcu. Danas smo opravdali odgovorna mesta na kojima se nalazimo svi mi, jer smo u prethodnom periodu dali sve od sebe, svako sa svoje pozicije i u Gradu i u Republici Srbiji, da ozbiljnim pristupom uspešno okončamo ovaj za budućnost važan posao – zaključio je Goran Cvetanović.

U ime Ministarstva za zaštitu životne sredine, prisutnima se ogratila Darinka Radojević, koja je naglasila da je Ministarstvo posebno izuzetno posvećeno projektima u lokalnim samoupravama jer su one mesta u kojima se štiti živorna sredina.

-Projekat izgradnje kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Ministarstvo za zaštitu životne sredine smatra jednim od najznačajnijih projekata koji trenutno sprovodi – kazala je Radojevićeva.

Kompletan tok potpisivanja zapisnika mogli ste da pratite UŽIVO na našoj Facebook stranici, a snimak možete pogledati na linku OVDE.

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Pogledaj takodje

PORODICA STANKOVIĆ DOBILA I TREĆEG SINA: Rodio se dečak težak 5200 grama, mama i beba su dobro

Dan za lepe vesti u porodici Stanković, ali i za lekare na odeljenjima ginekologije i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *