hotel bell

Počinju pregovori za povećanje minimalca: Minimalna zarada ne može biti niža od iznosa minimalne potrošačke korpe

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije, prihvatio je zajedničku inicijativu dva reprezentativna sindikata, Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i SSSS za otpočinjanje rada na analizama i pregovorima za utvrđivanje nove minimalne cene rada.

Prvi sastanak pregovaračkih timova održaće se 19. maja 2023. godine u Palati Srbija.

Na 115. redovnoj sednici Saveta održanoj 24. aprila 2023. godine, predstavnici UGS NEZAVISNOST i SSSS su pokrenuli inicijativu da se usled značajnih promena elemenata po osnovu kojih je utvrđena minimalan cena rada za 2023. godinu, otpočne sa pregovorima za utvđivanje nove minimalne cene rada. Izvršni odbor UGS NEZAVISNOST će pre početka pregovora usvojiti svoju pregovaračku poziciju koja će poći od stava da minimalna zarada na mesečnom nivou ne može biti niža od iznosa minimalne potrošačke korpe.

Značajne promene na polju egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izražene kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, kretanja produktivnosti i kretanja prosečne zarade u Republici Srbiji dovoljan su razlog da se pitanje novog iznosa minimalne cene rada što pre stavi na dnevni red i potvrda argumentovanog stava našeg sindikata da će povećanje od 14,3 odsto koje je utvrdila Vlada Srbije u septembru prošle godine biti nedovoljno – navode iz ovih sindikata.

Cena potrošačke korpe iznosi 90.000 dinara na mesečnom nivou , što upućuje na zaključak da sa minimalcem nema nikakve egzistencije. Plate su porasle, ali realno su potpuno izgubile trku sa cenama.

Check Also

VLASINA JOŠ ČISTIJA LJUBAV: Coca-Cola sistem investirao preko pola miliona evra u razvoj vlasinskog kraja

U sklopu snažne podrške lokalnoj ekonomiji u vlasinskom kraju, koja samo u poslednje tri godine …

Оставите одговор