Početna / DRUŠTVO / Počinje realizacija „Orio projekta“: 16 sela i prigradskih naselja za 16 meseci dobija kanalizacionu mrežu

Počinje realizacija „Orio projekta“: 16 sela i prigradskih naselja za 16 meseci dobija kanalizacionu mrežu

Na gradilištu Linije mulja u okviru Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda održana je konferencija za medije i ozvaničeno potpisivanje ugovora o početku realizacije „Orio projekta“.

Danas je ozvaničeno potpisivanje ugovora između Grada Leskovca, Ministarstva zaštite životne sredine i firme Beohidro koja je na tenderu odabrana za tehničkog konsultanta koji će izraditi projekat za izgradnju kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta, a sve na osnovu saglasnosti glavnog finansijera, Vlade Kraljevine Holandije.

ORIO projektom, koji je vredan skoro 8 miliona evra, obuhvaćena su sledeća naseljena mesta: Bratmilovce, Mrštane, Šišince, Rudare, Donja Jajina, Donje Sinkovce, Gornje Sinkovce, Gornje Trnjane, Vlase, Turekovac, Čifluk Mira, Gornje Stopanje, Svirce, Donja Trnjane, Bogojevce i Navalin.

Zvaničnom potisivanju ugovora prisustvovao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović, direktor firme Beohidro Dejan Ilić, direktor Projekta Izgradnja CPPOV Maja Milošević-Milojić, Budimir Stojiljković, rukovodilac projekta Izgradnja gradskog kolektora, tehnički direktor JKP „Vodovod“ Vanja Kuzmanović i direktor JKP „Vodovod“ Staniša Ristić.

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović govoreći o Centralnom postrojenju i ORIO projektru, rekao je sledeće:

„Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda se gradi u dve faze, Linija vode koja je završena još 2016. (10,4 miloona evra) i Linija mulja na kojoj je 80% građevinskih radova izvedeno. Ministarstvo životne sredine finansira i ovu komponentu koja vredi 497,5 miliona dinara.

Orio projekat se sastoji iz dve faze – razvojne faze i faze implementacije čija vrednost iznosi 8 miliona evra. Od toga 7,67 miliona evra finansira Vlada Holandije, a ostalih 400.000 evra grad Leskovac. Razvojna faza je gotova, a faza implementacije počinje potpisivanjem ugovora sa tehničkim-konsultantom, što je i povod našeg današnjeg okupljanja. Za 16 meseci ORIO projekat će biti završen – 4 meseca je rezervisano za pisanje projekta za izvođenje radova, a ostalih 12 za izvođenje radova.“

„Gradski kolektor čiju izgradnju u potpunosti finansira Ministarstvo zaštite životne sredine sa 464 miliona dinara, se bez obzira na zastoj zbog vanrednog stanja, gradi. Prema rečima rukovodioca ovag projekta, od 5150 metara izgrađeno je 55%, podzemne vode i cevi starog, propalog kolektora, koje presecaju trasu novog, su sada usporile radove, ali će te prepreke biti prevaziđene, kao i do sada,“ – dodao je gradonačelnik Cvetanović govoreći o gradskom kolektoru.

Filip Abramović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine, na konferenciji za medije rekao

„Današnjim potpisivanjem mi potvrđujemo donaciju koju smo obezbedili od Kraljevine Holandije u iznosu od 8 miliona evra i obezbeđivanje kanalizacione mreže za 16 naselja u okviru grada Leskovca. Ovim se zaokružuje krug kompletnog obezbeđivanja kanalizacione mreže za građane i izgadnja kolektora, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i na kraju linije mulja koja će obezbediti da nijedan deo otpadnih voda ne završi u našoj životnoj sredini, da ne zagađuje i ne ugrožava zdravlje svih nas.“

Pomoćnik ministra Filip Abramović istakao je da je Grad Leskovac pokazao najveću ekološku svest do sada i najveći stepen organizacije u okviru upravljanja otpadnim vodama i je drugim gradovima i opštinama za primer.

Pogledaj takodje

PROSIDBA IZ SNOVA: Inspirisan čarima Bosfora Nikola zaprosio Tamaru

Prosidba predstavlja jedan poseban momenat i užitak, kako za ženu tako i za muškarca, a …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *