Počela primena rodno osetljivog jezika: Ocene za devojčice od sada se neće pisati isto kao za dečake

Uvođenje rodnoosetljivog jezika u ocene za devojčice

Od sada, ocene za devojčice u školama neće se pisati na isti način kao za dečake. Umesto dosadašnjih izraza kao što su “odličan” i “vrlo dobar”, koristiće se “odlična” i “vrlo dobra”.

Ova promena je rezultat primene rodnoosetljivog jezika, čija je obaveznost propisana odredbom Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Ovaj zakon, koji obuhvata primenu rodno-senzitivnog jezika u medijima, obrazovanju i nauci, stupio je na snagu skoro. Njegova primena će se pažljivo pratiti, a za kršenje odredbi zakona predviđene su kaznene mere.

Obaveza korišćenja rodno-senzitivnog jezika odnosi se na upotrebu jezika u udžbenicima i nastavnom materijalu, kao i u svedočanstvima, diplomama, klasifikacijama, zvanjima, zanimanjima i licencama, kao i u drugim oblicima obrazovno-vaspitnog rada.

Prema tome, ocene za osobe ženskog pola bit će umesto “odličan”, “odlična”, ili umesto “vrlo dobar”, “vrlo dobra”. Ovaj zakon je izuzetno značajan pre svega zbog unapređenja položaja žena i postizanja rodne ravnopravnosti, koja je evidentno da nije prisutna u mnogim vidovima društvenog života i često nije prepoznata, već prihvaćena kao deo tradicije.

Cilj ovog zakona je da se postigne veća rodna ravnopravnost i senzitivnost u jeziku koji se koristi u svakodnevnom životu, uključujući obrazovne ustanove. Time se želi podstaći svest o važnosti ravnopravnosti i poštovanja rodnih identiteta od najranijeg uzrasta.

Check Also

Novi majski broj SNS Informatora predstavljen Leskovčanima: Vučić u epskoj borbi za Srbiju

Na naslovnici novog majskog broja glasnika Srpske napredne stranke, SNS Informatora, nalazi se predsednik Srbije, …