Počela nedelja pojačane kontrole autobusa i teretnjaka u Srbiji i još 29 država Evrope

Od početka ove godine, vozači teretnih vozila izazvali su ukupno 1.384 saobraćane nezgode, u kojima su smrtno stradale 24 osobe, a povređeno je 380 lica. Vozači autobusa su, u istom periodu, krivi za 22 udesa, sa troje poginulih i 59 povređenih, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zato će saobraćajne policijske patrole, u narednih sedam dana, sprovesti pojačanu kontrolu na putevima u Srbiji, sa posebnim osvrtom na autobuse i teretnjake. Akcenat će biti stavljen na kontrolu poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kontrolu prevoza tereta, kao i ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju ovih kategorija vozila.

U poslednjoj ovakvoj akciji, u februaru 2022., saobraćajna policija kontrolisala je 1.390 autobusa i 14.094 teretna vozila. Ustanovljeno je 626 prekršaja vozača autobusa, što znači da svaki drugi kontrolisani nije bio potpuno ispravan. Registrovano je i 8.916 prekršaja vozača teretnih vozila, a to navodi na zaključak da je kod više od 63 procenta, utvrđena neka nepravilnost.

Ova akcija će biti sprovedena u 30 evropskih zemalja koje su članice ROADPOL-a (Mreže saobraćajnih policija Evrope).

Check Also

SLIŠANE – Selo sa bogatom istorijom i prirodnim lepotama

Slišane, malo selo u Srbiji, smešteno u opštini Lebane u Jablaničkom okrugu, predstavlja pravu riznicu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *