Početna / DRUŠTVO / Pobednicima likovnog konkursa “Ne izbacujmo otpad u reke. Izbacimo loše navike“ podeljene nagrade
Dionis Restoran Leskovac

Pobednicima likovnog konkursa “Ne izbacujmo otpad u reke. Izbacimo loše navike“ podeljene nagrade

Pobednicima na likovnom konkursu “Ne izbacujmo otpad u reke. Izbacimo loše navike“, koji je leskovački “Vodovod“ raspisao na preporuku Vlade Kraljevine Holandije, kao donatora sredstava u okviru “ORIO“ projekta, podeljene su nagrade.

Da bi najmladje generacije na vreme upoznalo sa značajem brige očuvanja vodnih resursa, Javno komunalno preduzeće “Vodovod“ nastavilo je sa edukativnim akcijama namenjenim školarcima.

Vodu, kao sastavni, ali ne i neiscrpni element prirode, moramo čuvati i poštovati, pa smo, u želji da kod dece u najranijem uzrastu podignemo svest o značaju ovog resursa, a na preporuku Vlade Kraljevine Holandije, donatora u programu “Orio“, pozvali najmladje da nam kroz crteže otkriju  svoja razmišljanja na ovu temu, kaže direktor, Branislav Stanković:

„Cilj konkursa je da se osnovci, kroz program obrazovanja podstaknu da razmišljaju  o neophodnosti čuvanja površinskih voda od zagadjenja  i značaju prečišćavanja otpadnih voda. Želeli smo da nam oni, na kreativan način, otkriju šta misle o zaštiti životne sredine, kao preduslovu kvalitetnijeg života. Podsetiću vas da će, nakon završetka Postrojenja,, Leskovac biti jedini grad u Srbiji koji  će imati zaokružen ciklus: od uzimanja vode iz Akumulacije “Barje“ i prerade u Fabrici vode u Gorini, preko distribucije , do prikupljanja otpadnih voda u Postrojenju u Bogojevcu. Tamo se voda prečišćava i u prirodu vraća u istom obliku u kome je uzeta.

Pozivu za učešće na konkursu  su se, kaže Stanković, odazvale gotovo sve škole sa teritorije grada Leskovca, pa tročlani žiri nije imao lak posao da odabere najbolje radove.  Ipak, odlučeno je da  ravnopravno budu nagradjena tri crteža. Autor prvog je Jelena Stanković, učenica osmog razreda Osnovne škole “Svetozar Marković“,  drugi je naslikao njen vršnjak Marko Stajić iz vučjanske škole “Bora Stanković“ a treći, Katarina Janjić, djak četvrtog razreda škole “Vuk Karadžić“. Pomenutim obrazovnim ustanovama pripao je po jedan računar, a specijalna   robna nagrada i poklon vaučer, dodeljen je Školi za osnovno i srednje obrazovanje “11.Oktobar“ .

Autori svih radova dospelih na konkurs, dobili su vaučere  u vrednosti od 1.200 dinara, za kupovinu školskog pribora u Knjižari “Statovac“.

Nakon podele poklona, učenici III4 Osnovne škole “Josif Kostić“ sa mentorom-učiteljicom Sanjom Prokopović, izveli su predstavu “Voda je naše blago“.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Najteži dan za Srbiju: od Korona virusa umrlo 18 ljudi, zaraženo još 386

Najteži dan za Srbiju od početka epidemije Korona virusa. U poslednja 24 časa preminulo je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *