hotel bell

Pastor i Jović: Na jesen u Leskovcu sajam mađarskih proizvoda i susreti privrednika

Saradnja privrednika iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga sa Mađarskom državom, sve je intenzivnija, pa su na sastanku, pre par dana, predsednik Regionalne privredne komore Leskovac, Goran Jović i predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, dogovorili nove aktivnosti na njenom intenziviranju.

Info punkt Mađarske komore za Zapadni Balkan , koji je u decembru otvoren u leskovcu, a čije opremanje je finansirala privredna komora Srbije, već počinje da ”odrađuje svoje”. Prvi kontakti su napravljeni, a na sastanku je ocenjeno da će aktivnosti u narednom periodu, doprineti unapređenju saradnje privrednika dve države i na jug Srbije dovesti nove investitore.

Naime, dogovorena je poseta mađarskih privrednika kolegama u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu i promocija srpskih i mađarskih proizvoda na sajamskim manifestacijama.

Mađarske firme još uvek su malo prisutne na jugu, što se, ocenjeno je na sastanku, može i mora promeniti. Saradnju treba proširiti i na Severnu Makedoniju, imajući u vidu mogućnosti koje pruža inicijativa Otvoreni Balkan. Liberalniji protok robe, ljudi i kapitala, između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, svakako bi mogao biti razlog podizanja nivoa interesovanja mađarskih investitora za jug Srbije.

Predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, obećao je pomoć u svim vidovima jačanja ekonomske saradnje između privrednika dve zemlje.

Tema razgovora bila je i priprema dokumentacije za izgradnju kolektora i Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, kao i bioenergane u Lebanu, koji zajednički finansiraju Vlade Mađarske i Srbije, sa 10,5 miliona evra.

Check Also

U ponedeljak kreće prijava za upis mališana u leskovačke vrtiće

Predškolska ustanova “Vukica Mitrović” raspisala je Javni konkurs za prijem dece na celodnevni boravak uPU …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *