hotel bell

Pašalić: Deca moraju biti zaštićena od svake vrste nasilja

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglasio je danas, povodom 20. novembra – Svetskog dana deteta, da deca moraju biti zaštićena od svake vrste nasilja i zlostavljanja i da se njihova prava moraju štiti uvek i svuda, ali da treba da budu osnažena da postanu svesna da pored prava imaju i određene obaveze.

„Svako dete ima pravo da se razvija i napreduje u svakom pogledu, kao i pravo da ga ni odrasli ni deca na tom putu ne ugrožavaju. Zbog toga decu treba osnaživati da budu tolerantna, solidarna i da imaju empatiju prema drugima, tačnije akcenat u radu sa decom treba da bude stavljen na vaspitanje gde važnu
ulogu imaju roditelji i škola“, naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je rekao da se deca u Republici Srbiji, kao i njihovi vršnjaci širom sveta, svakodnevno susreću sa novim izazovima među kojima su najizraženiji digitalno, vršnjačko i nasilje u porodici.

„Nije dozvoljena zloupotreba dece u bilo koju svrhu. Kako je govorioDostojevski, svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta i zato roditelji nikada ništa ne preduzimajte dok vas drži bes“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da se deca moraju zaštiti od svake vrste nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, ali i osnažiti da postanu svesna prava koja drugi imaju u društvu, da nauče da budu solidarna, tolerantna i
senzibilisana za različitosti sa kojima se susreću.

Check Also

Počela podela novogodišnjih paketića za mališane iz Grdelice, Vučja, Pečenjevca …13. decembra za leskovačke mališane

U leskovačkoj hali Plavi paviljon danas je počela distribucija 10.000 novogodišnjih paketića za leskovačke mališane. …

Оставите одговор