Home / GRADOVI / Leskovac / Padavine i hladno vreme nanele štetu malinama i jagodama
hotel bell

Padavine i hladno vreme nanele štetu malinama i jagodama

Obilne padavine i niske temperature u Jablaničkom okrugu najviše štete nanele su bobičastom i jagodičastom voću – malinama i jagodama.

U delovima nešeg okruga gde kasni vegetacija i gde je počelo cvetanje, štete će biti manje. U ravničarskim predelima, gde je prethodno počela vegetacija biće potpuno drugačija situacija, poručuju iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu.

– Ovo se najviše odnosi na maline i jagode, koje su izuzetno osetljive na promene vremenskih prilika, rekao je Nenad Stefanović – savetodavac za voćarstvo, vinogradarstvo i pčelarstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu.

– Šteta će biti naknadno utvrđena, ali za sada, prve procene ukazuju da će prinos ovih voćnih kultura biti znatno umanjen u odnosu na prošlu godinu. Ipak, najveće štete mogu se očekivati kod voćaka koje su fazi cvetanja a najviše se odnose na jagode. Kod malina je situacija potpuno drugačija. Prema poslednjim informacijama, u brdsko-planinskim predelima gde je došlo do većih snežnih padavina naročito u Suševlju i iznad Barja, manifestovali su se polomljeni izdanci, na kojima se nataložio sneg i koje pod hitno treba ukloniti, napomenuo je Stefanović. Ukoliko dođe do mraza i tokom narednog vikenda i potraje još nekoliko dana, biće još veće štete. Procena je da će ovakva situacija prouzrokovati  promene cene na tržištu, odnsono dovesti do povećanja u odnosu na prošlu godinu. Ipak,nadležne republičke službe trebalo bi u najskorije vreme da urade pravu procenu štete kako bi država subvencionisala osiguranje useva odnosno participaciju u delu troškova, istakao je Stefanović u razgovoru za Dnevnik Juga.

Zbog najave niskih dnevnih a naročito noćnih temperatura, stručnjaci poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu, preporučuju zaštitu orošavanjem ili prekrivanjem avio-folijom, koja se može kupiti u Poljoprivrednim apotekama.

M.Mihajlović

 

Check Also

15. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE od 15. do 20. septembra

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE biće održano od 15. do 20. …

Оставите одговор