Padavine i hladno vreme nanele štetu malinama i jagodama

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Obilne padavine i niske temperature u Jablaničkom okrugu najviše štete nanele su bobičastom i jagodičastom voću – malinama i jagodama.

U delovima nešeg okruga gde kasni vegetacija i gde je počelo cvetanje, štete će biti manje. U ravničarskim predelima, gde je prethodno počela vegetacija biće potpuno drugačija situacija, poručuju iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu.

– Ovo se najviše odnosi na maline i jagode, koje su izuzetno osetljive na promene vremenskih prilika, rekao je Nenad Stefanović – savetodavac za voćarstvo, vinogradarstvo i pčelarstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu.

– Šteta će biti naknadno utvrđena, ali za sada, prve procene ukazuju da će prinos ovih voćnih kultura biti znatno umanjen u odnosu na prošlu godinu. Ipak, najveće štete mogu se očekivati kod voćaka koje su fazi cvetanja a najviše se odnose na jagode. Kod malina je situacija potpuno drugačija. Prema poslednjim informacijama, u brdsko-planinskim predelima gde je došlo do većih snežnih padavina naročito u Suševlju i iznad Barja, manifestovali su se polomljeni izdanci, na kojima se nataložio sneg i koje pod hitno treba ukloniti, napomenuo je Stefanović. Ukoliko dođe do mraza i tokom narednog vikenda i potraje još nekoliko dana, biće još veće štete. Procena je da će ovakva situacija prouzrokovati  promene cene na tržištu, odnsono dovesti do povećanja u odnosu na prošlu godinu. Ipak,nadležne republičke službe trebalo bi u najskorije vreme da urade pravu procenu štete kako bi država subvencionisala osiguranje useva odnosno participaciju u delu troškova, istakao je Stefanović u razgovoru za Dnevnik Juga.

Zbog najave niskih dnevnih a naročito noćnih temperatura, stručnjaci poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu, preporučuju zaštitu orošavanjem ili prekrivanjem avio-folijom, koja se može kupiti u Poljoprivrednim apotekama.

M.Mihajlović

 

Check Also

Conić: Nije istina da slike iz Kulturnog centra nestaju, ako neko ima drugačiju informaciju neka nam se obrati

Na današnjoj konferenciji za medije, Leskovački kulturni centar (LKC) oštro je demantovao informacije koje su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *