Home / Opštine / Bojnik / Ozimi usevi dobro prezimljavaju
hotel bell

Ozimi usevi dobro prezimljavaju

foto: PSSS Leskovac

Ozimi usevi pšenice i ječma na teritoriji Jablaničkog okruga, obzirom na “razvučenu “setvu i nepovoljne vremenske prilike, dobro prezimljavaju i trenutno su u različitim fazama razvoja.

Tokom decembra i januara, na pojedinim parcelama, posebno onim sa neravnomernom dubinom setve, na kojima nije obavljena adekvatna dohrana osnovnim djubrivima, uočeno je žutilo u trakama.

– Proizvodjače ova pojava ne treba da brine, jer će, u narednom periodu doći do odbacivanja liski, i biljke bi, ako u skorije vreme ne bude dužih perioda sa golomrazicom, trebalo da nastave sa normalnim rastom i razvojem. Jednom rečju, to se, u velikoj meri , neće odraziti na prinose. Pšenica, koja je u zimu ušla na početku faze bokorenja, jako je dobro podnela trenutne niske temperature, ali treba podsetiti i na činjenicu da je većina sorti koje se uzgajaju u Jablaničkom okrugu, otporna na hladnoću, kaže savetodavac za ratarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, Boban Stanković.

foto:PSSS Leskovac

Snežni pokrivač, formiran na oranicama u proteklih 48 sati, ne samo da će zaštiti pšenicu, nego će joj obezbediti i neophodnu vlagu:

-Ratari, koji su zasejali u optimalnom roku, već je trebalo da obave prvu prihranu, a ukoliko nisu, to mora da im bude prioritetan zadatak. Ostali treba da se pripremaju za drugo đubrenje i mi preporučujemo upotrebu KAN-a, jer je zemljište na ovom području uglavnom kiselo. Optimalne količine su: 200 kilograma po hektaru prilikom prve i 100 tokom druge prihrane. U zavisnosti od Ph vrednosti, proizvodjači mogu da koriste i Ureu, kojoj je mana što deluje usporeno, jer mora da se transformiše u zemljištu, ističe Stanković.

foto: PSSS Leskovac

Puni efekat prihranjivanja zavisiće, kaže on, od padavina posle rasturanja azotnih đubriva. Ako u roku od sedam dana posle prihranjivanja padne 10 litara kiše po kvadratnom metru, uspeh je siguran.

Check Also

U petak bez struje 9 ulica u Leskovcu

I u petak će ekipe leskovačke Elektrodistribucije obavljati radove na reviziji Travostanica. „Obaveštavaju se korisnici …

Оставите одговор