Početna / KULTURA / Otvorena izožba “Ratni put Moravske divizije 1914-1918“ u Narodnom muzeju

Otvorena izožba “Ratni put Moravske divizije 1914-1918“ u Narodnom muzeju

Ovo je vraćanje duga našim precima ratnicima, stradalnicima i oslobodiocima, koji ratovaše i živote dadoše za Srbiju, a istorija i ljudi do sada ne zabeležiše teške godine koje provedoše u uniformi, daleko od rodnih sela i varoši. “Moravci“ su zaslužili da o njihovom ratovanju ostane spomen, koji im  je u vidu izložbe, monografije i kataloga, priredio Narodni muzej.

  Polazim. Belu torbu sam uprtio na ledja, a ćale me uči: Sine, u vojsku će naučiš kako da se sakriješ i kako da ubiješ. Nemoj nasilje da praviš.Nemoj da ukradeš. ‘Leb uzimaj, drugo nemoj. Vojnik na mesto da budeš. Ćale me sokoli, a majka ušiva u tkanine amajliju: od kopile kočicu i pobeg-zrno, onoj što ispod vodenički kamen pobegne nesamleveno. Toj će te spasi da te kuršum ne vaća, kaže majka.                                                                       

Ovako je, u svom ratnom dnevniku zapisao  vojnik 2. Pešadijskog puka Moravske divizije, rodom iz okoline Vlasotinca, jedan od hiljade koji su, po objavljivanju rata Austrougarske Srbiji i raspisivanju opšte mobilizacije, ostavio selo, kuću i porodicu i pridružio se saborcima u odbrani zemlje. Upravo ovakve lične prepiske, pesme, pisma, dopisne karte fotografije i upotrebne predmete, iskoristili su Mira Ninošević i Veroljub Trajković, da o Moravskoj diviziji ispričaju ratnu priču, kroz izložbu i monografiju.

–          Ova izložba je rezultat dugogodišnjeg timskog rada svih uposlenika Narodnog muzeja. Njeno stvaranje su pomagali i muzeji iz čitave Srbije i potomci hrabrih ratnika Moravske divizije.Istražujući pre tri godine u pripremi izložbe “Jug Srbije u Velikom ratu“, naišli smo na veliki broj dokumenata o Moravskoj diviziji, o kojoj se nije gotovo uopšte pisalo. Naša namera je bila da, na jedan nov način, prikažemo njen ratni put , ali kroz prizmu pojedinačnih ratnih sudbina vojnika, običnih srpskih seljaka sa jugoistoka Srbije, naglasila je Mira Ninošević.

Ovo je priča o hrabrim srpskim ratnicima koji su se borili na Kolubari, Ceru i Solunskom Frontu, prešli Albaniju i stigli do Krfa i Bizerte.To je svedočanstvo o njihovoj nostalgiji, tuzi za rodnim krajem i porodicom, spavanju po rovovima, ali i svemu onome što su radili u kratkotrajnim predasima izmedju bitaka. Ona jeste dokumentarna, ali je pre svega, sentimentalni osvrt na ratno stradanje naših predaka.

–          Moravska divizija je, kao tema, još uvek nedovoljno obradjena u srpskoj istoriografiji.Zbog toga ova izložba pruža mogućnost da se uz pomoć velikog broja foto-dokumenata, dnevnika, fotografija i upotrebnih predmeta stvori preciznija slika o našoj prošlosti, delovanju, kretanju i životu pripadnika Prvog, Drugog, Trećeg i Šesnaestog pešadijskog puka Moravske divizije. Namera autora, da povodom stogodišnjice od završetka Velikog rata, predstave svakodnevicu srpskog vojnika sa ovih prostora, za svako je poštovanje, jer smatram da je to mali doprinos svih nas očuvanju sećanja na hrabrost, odlučnost, slobodoljubivost i nepokornost naših pradedova, rekao je, otvarajuži izložbu, gradonačelnik Goran Cvetanović.

Pored Mire Ninošević i Veroljuba Trajkovića, na predstavljanju ratnog puta Moravske divizije, kroz izložbu, monografiju i prateći propagandni materijal, radila je brojna ekipa stručnjaka iz leskovačkog muzeja. Kompletan projekat, moći će, u toku godine da pogledaju i žitelji prestonice, jer je RTS, u program postavki u svojoj galeriji, uvrstio i “Ratni put Moravske divizije 1914-1918“.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Na Likovnom salonu 30 izlagača

U galeriji Kulturnog centra na keju sinoć je otvoren 36.Likovni salon. Na ovogodišnjoj manifestaciji našla …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *