Početna / DOGAĐAJI / Otvorena izložba slika „Rađanje“ akademskog slikara Ljubiše Đurića
Dionis Restoran Leskovac

Otvorena izložba slika „Rađanje“ akademskog slikara Ljubiše Đurića

U Galeriji Narodnog muzeja Leskovac otvorena je izložba radova „Rađanje“ Ljubiše Đurića,  dugogodišnjeg umetničkog stvaraoca, akademskog slikara i dobitnika različitih nagrada i priznanja.

Likovni elementi kojima se Đurić služi su jednostavni, simetrični i na osnovu kontrasta ovaj umetnik postiže sklad čistih odnosa. Izložbom radova izvedenenih kombinovanom tehnikom na platnu prikazuje tajnu rađanja. Glavni motiv na slikama je jaje kao izvor života.

Kustos muzeja Radmila Krstić istakla je da ova izložba može različito da se tumači.

“ Ona poziva na mogućnost različitih tumačenja, od religioznog do filozofskog i sasvim svakodnevnog banalizovanog tumačenja. Đurić se u svojim delima obraća na direktan i provokativan način i poziva posmatrača da motiv, simbol jajeta, oboji subjektivnim doživljajem. On se oslanja na kolektivno iskustvo, budući da su raznolike kulture prožete mitom o jajetu koje se pojavljuje kao princip reda iz koga potiču sve razlike. Ideju o tome da sve sadrži seme svoje suprotnosti poveđuje sa rađanjem duhovnog života, sa jajetom kao simbolom prostora i vremena, središtem sveta. „

Autor izložbe istakao je da o svom stvaranju ne želi puo da priča, te je tako iskoristio ovu priliku da govori o značaju kulture i umetnosti u jednoj zemlji.

„Srbija je predivna i prebogata zemlje, gde su se vekovima prožimale razne kulture kao što su bile grčka, rimska, vizantijska, renesansna… Na žalost, mi nismo uspeli da iskoristimo to dufovno bogatstvo za ekonomski preporod. Mi i dalje tavorimo u jednom duhovnom i materijalnom siromaštvu, jer kod vlada pogrešna politika razmišljanja da je ekonomija fundament razvoja ljudskog društva. To je pogrešno razmišljanje, jer bogatstvo života leži u umetnosti, kulturi, obrazovanju, nauci, jer su to u stvari nosioca razvoja ekonomije jedne zemlje. Kultura stvara kreativnost kod ljudi, a nema proboja na ekonomskom tržištu bez kreativnosti.“

Pogledaj takodje

570 zdravstvenih radnika zaraženo koronom

Prema poslednjim podacima, 70 zdravstvenih radnika obolelo je i hospitalizovano od COVID-19 , dok je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *