Početna / DRUŠTVO / Osnova škola „Vuk Karadžić“ i ove godine spremno dočekuje đake talentovane za matematiku i druge prirodne nauke

Osnova škola „Vuk Karadžić“ i ove godine spremno dočekuje đake talentovane za matematiku i druge prirodne nauke

Osnovna škola “Vuk Karadžić“, jedina na teritoriji Jablaničkog okruga upisuje specijalizovano odeljenje za djake talentovane za matematiku i druge prirodne nauke.

Iako pod izmenjenim okolnostima, ta praksa će i ove godine biti nastavljena.

Prednjačila je Osnovna škola “Vuk Karadžić“ po mnogo čemu. Prva je na teritoriji okruga imala bilingvalno odeljenje, u kome djaci nastavu prate na dva jezika, bila jedan od pionira u uvodjenju fakultativnog učenja kineskog jezika, korišćenje elektronskog dnevnika na jugu, počelo je baš ovde. Ali jedna specifičnost i danas ovu obrazovnu ustanovu izdvaja od ostalih. To je specijalizovano matematičko odeljenje, koje pohadjaju učenici talentovani za ovu i ostale prirodne nauke.

Potvrdjeno dobru praksu, ni izmenjene okolnosti usled pandemije, neće prekinuti:

„Potrudićemo se da je ne prekinemo, uprkos vanrednim uslovima u kojima se odvija drugo polugodje ove školske godine. Ranijih godina smo, već u februaru-martu, uveliko počeli da pripremamo za upis, pa je tako bilo i ove. Uvodjenje vanrednog stanja i zatvaranje škola nam je, pomalo pokvarilo planove, ali smo se prilagodili novonastalim okolnostima. Nastavnici koji rade sa talentovanim djacima, nastavili su da ih pripremaju on-line. Čini mi se, medjutim, da bez ličnog kontakta, nije lako postići jednako dobar rezultat, ocenjuje direktor, Predrag Zdravković.

Škola će ove godine upisati šestu generaciju nadarenih “prirodnjaka“, pa direktor poziva roditelje da se lično ili putem telefona interesuju za termine pripremne nastave:

„Ono što sam  dobio kao informaciju iz Ministarstva prosvete jeste da će test sposobnosti za upis u matematičko odeljenje biti održan 20. juna u 10 sati. Da podsetimo, polaže se samo matematika. Testiranje traje dva sata, a pripremljeni zadaci stižu iz Ministarstva. U skladu sa merama za sprečavanje širenja virusa, verovatno nećemo biti u sali, kao ranijih godina, već po učionicama, kakao bi se obezbedila distanca izmedju dece.

Učenici koji su položili test stiču pravo upisa u matematičko odeljenje, ali to, naravno nije obavezno, jer ima djaka koji jednostavno žele samo da provere svoje znanje, naglašava Zdravković.

„Do sada je odeljenje je brojilo od 15 do 20 učenika, koji su briljirali na svim takmičenjima, od gradskog, do državnog. Praksa u proteklih pet godina pokazuje da, kad završe osmi razred, ta deca upisuju reprezentativne smerove poput matematičkog i IT u Gimnaziji, ili obrazovanje nastavljaju u zahtevnoj Medicinskoj školi, sa ponosom ističe direktor Predrag Zdravković. 

S.Ć.

Pogledaj takodje

Obustava saobraćaja na delu puta od Manastritišta ka Vlasotincu

Od 7. do 30 juna, izvodiće se radovi na asfaltiranju državnog puta prvog B reda …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *