Početna / DRUŠTVO / OPASNO NA JUGU SRBIJE: Juče zabeleženo 394. požara
Dionis Restoran

OPASNO NA JUGU SRBIJE: Juče zabeleženo 394. požara

JP „Srbijašume“ apeluje na građane da prilikom boravka u prirodi budu savesni i oprezni jer postoji povećan rizik od pojave šumskih požara.

S obzirom na izrazito dug sušni period, kao i veoma visoke temperature vazduha za ovo doba godine, rizik od pojave šumskih požara je visok i ekstreman u celoj zemlji prema prognozi indeksa opasnosti od pojave šumskih požara RHMZ Srbije

Prema podacima satelitskog praćenja NASA FIRMS (Fire Information for Resource Management System) na teritoriji Srbije je samo tokom jednog dana (24.10.2019. godine) zabeleženo 394 požara na otvorenom.
Molimo građane da savesno i odgovorno postupaju:

– da ne lože vatru blizu šume i u šumi,

– da ne pale korov, biljni i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, voćnjacima i površinama blizu šume,

– da ne bacaju opuške i lako zapaljive materijale na mestima gde se može izazvati požar,

– ne ostavljaju za sobom neugašenu vatru nakon izleta u prirodi.

Takođe, podsećamo građane da je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, spaljivanje biljnih ostataka, kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 m od ruba šume (izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima), zabranjeno i kažnjivo.

U slučaju pojave požara, građani se mole da obaveste najbližu šumsku upravu ili direkciju JP „Srbijašume“ na telefon: 011 711 50 27, kao i vatrogasnu službu na telefon: 193.

Pogledaj takodje

TRANSPARENTNOST SRBIJA: Leskovac peti u Srbiji i prvi na jugu po transparentnosti rada lokalne samouprave

Putem istraživanja „Indeks transparentnosti lokalnih samouprava LTI“ sprovedenom od strane organizacije Transparentnost Srbija, Leskovac je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *