hotel bell

Okrugli sto u Leskovcu: Unaprediti komunikaciju sa poslanicima i otvoriti prostor za diskusiju od javnog interesa

Zaobilaženje procedura, sprečavanje razmene mišljenja i nemogućnost kontaktiranja i dolaska do poslanika su neke od odlika parlamenta u Srbiji, koje ne smemo dozvoliti da se normalizuju i prevladaju nad javnim interesom građana, zaključak je tribine “CRTAmo Parlament” koju je, u centru za stručno usavršavanje u Leskovcu, organizovala inicijativa Otvoreni parlament.
Učesnici tribine koordinatorka inicijative Otvoreni parlament Tamara Branković, v. d. pomoćnika generalnog sekretara Narodne skupštine, rukovodilac Sektora za zakonodavstvo Milan Čuljković i tužilac Predrag Milovanović, složili su se da je neophodno podsetiti građane da je uloga parlamenta da brani javni interes i da predstavlja građane Srbije, kako bi javnost aktivno učestvovala u donošenju odluka i uključila se u rad skupštine.

– Kada govorimo o komunikaciji između građana i poslanika, jedna od osnovnih uloga mehanizma pod nazivom “javno slušanje” jeste da skupština na ovaj način dobije uvid i informacije od stručne javnosti koji su to gorući problemi u društvu i za šta ona kao najviše zakonodavno telo treba prva da se pita.  Nažalost, to u praksi veoma slabo funckoniše. Deluje da se ti mehanizmi primenjuju kada postoji nekakav pritisak spolja, kao što je bila izmena dela o pravosuđu u Ustavu. Što znači da s jedne strane ti spoljašnji faktori mogu da utiču, ali kada se radi o uticaju javnosti i građana Srbije – tu stvari idu teže”, istakla je Tamara Branković.
V.d. pomoćnika sekretara Narodne skupštine, Milan Čuljković, rekao je da očekivanja koje mi kao društvo imamo od parlamenta nisu realna. Mi želimo da parlament bude jednistven, a zaboravljamo da je parlament mesto za vođenje dijaloga. Kada kažemo dijalog, ovde mislimo pre svega na sučeljavanje i sukobljavanje različitih mišljenja. Nažalost, najčešće se sve svodi na vođenje određenih politika, dok poslanici biraju u kom svetlu će se prikazati i kako će se ponašati, jer parlament doživljavaju kao pozornicu i građanima priređuju igranu predstavu”.

– Živimo u zarobljenom društvu. Institucije su po definiciji zapravo tvorevina građana, a mi nailazimo na zatvorene institucije koje ne rade u cilju odbrane javnog interesa. Ustav  kaže da imamo trodelnu podelu vlasti, s tim što je većinsko mišljenje građana da je izvršna vlast predominantna i da se ta egzekutiva nadvila nad zakonodavnom  i sudskom vlašću. Takođe, sudska vlast po ustavu je nezavisna. Nažalost ona nije toliko vidljiva u javnom prostoru i stiče se utisak da zapravo i ne postoji”, izjavio je tužilac Predrag Milovanović.

On je rekao i da su institucije odraz jakog ili slabog društva i da je potrebno raditi na unapređivanju demokratije. Podsetio je da Srbija zapravo ima dobre zakone i procedure, ali da je najveći problem u političkoj i pravnoj kulturi našeg društva, koja se ogleda u neadekvatnom sprovođenju i poštovanju istih.

Check Also

Pronađeno telo 33-ogodišnjeg Belanovčanina Aleksandra Stevanovića

Kako je Dnevniku juga potvrđeno u Policijskoj upravi u Leskovcu, telo nesrećnog čoveka, pronađeno je …

Оставите одговор