hotel bell

Održana prva sednica redovnog karaktera Štaba za vanredne situacije grada Leskovca

Članovi Štaba usvojili su izveštaj o radu za prošlu godinu, izmenu Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite, informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada Leskovca, informaciju o aktivnostima u oblasti odbrane od poplava i spremnosti i kapacitetima Crvenog krsta za delovanje u vanrednim situacijama.

Direktor Zavoda za javno zdravlje, Ivan Sokolović je članove štaba obavestio o epidemiološkoj situaciji, broju obolelih u poslednjoj nedelji, ali i tokom čitave pandemije, te o stepenu imunizacije prvom, drugom i buster dozama. Slučajevi infekcije korona virusom i dalje se evidentiraju, oboljevaju i čitave porodice. S druge strane, procenat vakcinisanih građana je nedovoljan za sticanje kolektivnog imuniteta. Zato se, naglasio je on, epidemiološka situacija u Leskovcu, procenjuje kao nepovoljna.

Najvažniji segment u odbrani od poplava je izrada i poštovanje Operativnih planova, a u 2023. godini njime su predviđeni radovi na sedam lokacija: kanalu Bučan prema Vlasotincu, Bratmilovcu, Bobištu, Navalinu i Bogojevcu, u dužini od 5 kilometara; Tulovskoj reci, kod Guberevca, do uliva u Južnu Moravu, u dužini od 6,5 kilometara, Vodeničnom kanalu, kanalima ”Koštan”, ”Bačinac” i ”Beli potok” na teritoriji Vučja, ukupne dužine oko 5 kilometara, Babičkoj reci, prema romskom naselju u Razgojni. Ovi vodotokovi drugog reda predstavljaju ”usko grlo” u sistemu odbrane, te bi njihovim uređenjem rizik od poplava bio sveden na najmanju moguću meru, ocenio je šef Odeljenja za privredu i poljiprivredu, Rade Velinov.

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Leskovac, Dragan Veličković, informisao je članove štaba da su u toku dogovori sa resornim službama Vojske Serbije i MUP-a, odnosno Sektora za vanredne situacije, za formiranje, tačnije redefinisanje i popunu jedinice za delovanje u vanrednim situacijama, koja bi se stavila na raspolaganje lokalnoj samoupravi u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i kriza.

Check Also

Počinje elektronsko zakazivanje termina za upis u prvi razred osnovne škole

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbije i ove godine pokretanjem usluge …

Оставите одговор