Home / DOGAĐAJI / Održan dečiji festival etno muzike „Anđeoski glas“
hotel bell

Održan dečiji festival etno muzike „Anđeoski glas“

U dvorištu Kulturnog centra Vlasotince po prvi put je održan festival Dečje tradicionalne muzike, pod sloganom Kulturom protiv nasilja“Dečji festival etno muzike – Anđeoski glas”, u cilju afirmacije mladih talenata, očuvanja i negovanja tradicije.

Iako se festival po prvi put organizuje u Vlasotincu, šesti je po redu, kao festival posvećen anđeoskom glasu koji se do 2020. godine odžavao u Bajmoku, u organizaciji Fondacije Tijana Jurić. Festival je organizovalo Udruženje “Bezbedno dete” pod pokroviteljstvom i podrškom Ministarstva kulture i informisanja u saradnji sa Kulturnim centrom a u okviru ovogodišnje manifestacije “Leto u Vlasotincu”.

“Drago mi je da se večeras družimo sa najmlađima koji neguju i čuvaju tradiciju, koji svojim talentom donose radost, ljubav i iskrenost dečjeg srca. Takmičenje ćese odvijati po propisanim propozicijama, a svi učesnici takmičiće se u tri uzrasne kategorije. Troje najboljih u sve tri kategorije dobiće nagrade”, rekla je Jelena Đokić, predsednica Udruženja “Bezbedno dete”.

Učesnici su se takmičili po grupama, prvu uzrasnu grupu činili su takmičari od prvog do četvrtog razreda, drugu kategoriju od petog do osmog razreda i treću kategoriji takmičari do 19 godina. Prva tri najbolja učesnika iz svih kategorija, dobili su pored zahvalnice i novčane nagrade 10.000 dinara za prvo mesto, 6.000 za drugo 4.000 dinara za treće mesto. Takmičenje je pratio i ocenjivao tročlani žiri u sastavu MilicaStanković, docent na fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, Bojan Cenić, profesor muzičke kulture u osnovnoj školi “8. oktobar”i Branislav Katić, diplomirani teoretičar umetnosti – muzički pedagog, muzički urednik u Kultrnom centru..

Na festivalu Anđeoski glas nagrađeni su sledeći učesnici: Danica Đokić iz Niša i Nina Valčić iz Vlasotinca u najmlađoj kategoriji osvojile su specijalnu nagradu i dva prva mesta. U drugoj uzrasnoj kategoriji treće mesto osvojile su učenice OŠ “Sveti Sava” iz Vladičinog Hana, drugo mesto Sara Mladenović iz Vladičinog Hana, prvo mesto pripalo je Nataši Petrović, učenici OŠ “Branko Radičević” iz Brestovca. U najstarijoj kategoriji prvo mesto pripalo Marti Stanković, učenici srednje muzičke škole “Stanislav Binički “ iz Leskovca, drugo mesto podelile su Mila Mitić iz Vlasotinca i Sanja Stanković iz Leskovca, a treća nagrada pripala je Aleksandrini Dimitorovoj iz Vraca u Bugarskoj. Pored diploma nagređenim učesnicima, 21 učesnik festivala dobio je zahvalnice.

Zastupnica Udruženja “Bezbedno dete”, Jelena Đokić najavila je da će nagrađeni učesnici “Anđeoskog glasa”, u oktobru učestvovati i na dečjem literalnom festivalu “Stih za Ogija”, gde će po propozicijama od devetoro nagrađenih jedan poneti specijalno priznanje. Ovom prilikom Jelena Đokić je istakla da ima nameru da spoji pesmu i stih, afirmiše mlade stvaraoce da kultrom se izbore protiv nasilja svake vrste.
Festival je pratilo mnogo građana, a s obzirom da su se takmičili i gosti iz Bugarske , festival je već prve godine poneo međunarodni karakter.

Check Also

Elvis Bajramović iz Bojnika- Prva truba Dragačevskog sabora

On je, do prestižnog priznanja stigao u konkurenciji 16 takmičara, a dokaz da se najbolji …

Оставите одговор