Home / GRADOVI / Leskovac / Odbornici Demokratske stranke o razlozima za nastavak bojkota i planovima rada javnih preduzeća
hotel bell

Odbornici Demokratske stranke o razlozima za nastavak bojkota i planovima rada javnih preduzeća

Odbornici Demokratske stranke u Skupštini grada Leskovca Saša Stojanović i Igor Kocić održali su konferenciju za medije u vreme održavanja sednice lokalnog parlamenta.

Konferencija je održana na ulazu u objekta u kome se nalazi Skupština grada.

– Sednica gradske skupštine zakazana je protivno Poslovniku koji članom 95. određuje da se sednice moraju održavati radnim danom, a ne subotom, kao što je danas slučaj. Ali, ova bahata vlast odavno pokazuje da za nju ne važe nikakvi zakoni, čak ni oni koje su sami doneli.  Ukoliko se neko pitada li bojkot ima smisla – danas je dobio odgovor; SNS je uspeo da uruši sve institucije sistema, uključujući i institucije po gradovima Srbije, samo bojkot može da spreči dalju katastrofu – rekao je Saša Stojanović, odbornik DS u Skupštini grada Leskovca.

Odbornici DS-a kritikovali su i odluku da se za osvetljavanje grada izdvaja godišnje 105 miliona dinara i na drugoj strani male subvencije za poljoprivrednike.

Oni su kritikovali planove javnih preduzeća i ustanova i ocenili ih kao nestručne, i istakli dodatni razlog za bojkot zasedanja lokalnog parlamenta.

-Mnogo je važnije da većina današnjih programa i planova ne bi smela da bude razmatrana danas, zato što je zakon prekršen i pre nego što je skupština počela. Naime, članom 59. stav 5. Zakona o javnim preduzećima ista su dužna da svoje planove i programe dostave najkasnije do 01.12. tekuće godine, za narednu godinu. Uvidom u skupštinski materijal vidi se da je „Vodovod“ usvojio Plan i program tek 02.12. 2019, a da je „Komunalac“ to učinio 06.12.2019, dok je JKP „Grdelica“ to uradila tek 08.12.2019. godine, čime su se stekli svi uslovi da protiv odgovornih lica u ovim preduzećima bude pokrenut prekršajni postupak, da ista budu kažnjena kaznama od 50 do 150 hiljada dinara i da im planovi i programi ne budu usvojeni, a na osnovu člana 78. st. 1 t.1. istog zakona. U stvari, za ovo bi morali da odgovaraju i šef Odeljenja za komunalno stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu koji nije radio svoj posao, pravnik iz stručne službe skupštine grada koji takođe nije radio posao za koji je plaćen, kao i sekretar gradske skupštine koji je dozvolio da akti, koji predstavljaju eklatantno kršenje zakona, uopšte budu uvršteni u dnevni red današnjeg skupštinskog zasedanja – istakao je Saša Stojanović, odbornik DS.

Odbornici Demokratske stranek najavili su da kao stranka i u okviru Saveza za Srbiju ostaju pri odluci da bojkotuju i zasedanja Skupštine grada ali i predstojeće lokalne izbore u Leskovcu.

Check Also

USPELI SMO – Kupljena kuća porodici Stanković iz Donje Slatine!

Humanitarna organizacija „Pokreni život“ uspela je da prikupi 12.000 evra za kupovinu kuće porodici Stanković, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *