Home / DRUŠTVO / Od januara u tužilaštvu 71 predmet u vezi sa krivičnim delima na štetu bezbednosti novinara, povučene prekršajne prijave protiv novinara zbog izveštavanja sa proteska
hotel bell

Od januara u tužilaštvu 71 predmet u vezi sa krivičnim delima na štetu bezbednosti novinara, povučene prekršajne prijave protiv novinara zbog izveštavanja sa proteska

Juče je u Beogradu održan sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara kojim je predsedavala premijer Ana Brnabić a u čijem radu su učestvovali i predstavnici OEBS-a, Evropske unije, ambasade Kanade i Fondacije Konrad Adenauer.

Brnabić je na početku sastanka istakla da je ova radna grupa, koja je formirana u decembru prošle godine, imala dobre rezultate i inicijative, da je potvrđena kao dobar format za dijalog i rešavanje otvorenih pitanja, ali da je svakako neophodno nastaviti rad zajedno sa predstavnicima svih medijskih i novinarskih udruženja na sveukupnom unapređenju bezbednosti novinara.

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković izneo je informacije o aktuelnim predmetima koje javna tužilaštva vode u vezi sa krivičnim delima, koja su izvršena na štetu bezbednosti novinara.

Stamenković je rekao da su u novembru formirana četiri nova predmeta, a od januara do kraja novembra ove godine 71 predmet, od kojih je u 22 utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela.

Svi učesnici sastanka složili su se sa tim da su izuzetno važne brze i konkretne akcije MUP-a i tužilaštva i stalna komunikacija koju imaju sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja.

U izveštavanju o konkretnim slučajevima koje Radna grupa redovno prati, Stamenković je ukazao na značaj donošenja osuđujuće presude protiv četvrtog okrivljenog u slučaju novinara Milana Jovanovića iz Grocke. Kada je reč o troje prvostepeno osuđenih čeka se odluka Apelacionog suda po žalbi.

U predmetu novinarke Jelene Zorić očekuje se da glavni pretres bude održan na kraju ovog meseca, a u predmetu novinarke Snežane Čongradin podneta je krivična prijava i tu postupa Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Stamenković je, takođe, kao naročito važnu istakao presudu koja je doneta protiv troje okrivljenih za napad na novinara Daška Milinovića, ocenivši to kao izuzetno dobar primer brzog reagovanja svih nadležnih organa.

U predmetu novinara Marka Vidojkovića doneta je presuda protiv okrivljenog na koju je tužilaštvo najavilo žalbu, dok je u predmetu novinara Vidojkovića i Kulačina u toku sklapanje sporazuma sa osumnjičenim o priznanju krivice.

Član Radne grupe Veran Matić izvestio je o radu SOS telefona, i rekao da je u proteklom mesecu bilo više od 20 poziva, od kojih je najveći deo bio u vezi sa izveštavanjem novinara sa protesta.

Matić je istakao da je sistem prijavljivanja slučajeva i reagovanja institucija bio efikasan. On je naglasio da je posebno važna preventiva, koja zahteva mnogo veću koordinaciju svih aktera kako bi se smanjio broj incidenata.

U razgovoru je zaključeno da novinarima nedostaje obuka za izveštavanje sa protesta i sa vanrednih ili kriznih situacija generalno. Učesnici sastanka saglasni su da bi organizacija takvih obuka trebalo da bude jedan od prioriteta u narednoj godini i da bi trebalo da uključuje i obuku za novinare i obuku za pripadnike policije o postupanju prema novinarima koji izveštavaju sa vanrednih događaja.

Predstavnici Misije OEBS-a i drugi međunarodni partneri naglasili su da će podržati tu inicijativu i da će raditi na tome sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja.

Radna grupa je takođe razgovarala i o prekršajnim postupcima protiv novinara sa nedavnih protesta. Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Bekir Dudić obavestio je učesnike sastanka da je MUP povukao prekršajne postupke protiv svih lica za koje je utvrđeno da su novinari.

Takođe, istaknuto je i da je neophodno da policija obrati posebnu pažnju na novinare tokom izveštavanja sa takvih skupova i da je potrebno da novinari imaju vidno istaknute novinarske, odnosno pres legitimacije, kao i da prekršajne prijave ne mogu da dobiju lica koja se na skupovima nalaze u svojstvu profesionalnih izveštača.

Na sastanku je bilo reči i o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika. Deo medijskih i novinarskih udruženja tražila su da se izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje je izradilo Ministarstvo pravde, a na osnovu analize prof dr Zorana Stojanovića i uz podršku Misije OEBS u Srbiji, povuku iz procedure i da se dalje razmatraju u narednom periodu, kada se bude radila šira izmena Krivičnog zakonika.

Premijerka je istakla da pitanje zaštite i bezbednosti novinara ostaje kao potpuni prioritet, bez obzira na to da li se Krivični zakonik sada menja ili ne, i da Vlada ostaje potpuno otvorena za nastavak dijaloga o ovoj temi sa svim medijskim i novinarskim udruženjima i u budućnosti.

Predstavnici Misije OEBS-a, koji su od početka podržali ceo proces, takođe su naglasili da će i OEBS nastaviti da pruža punu podršku u tome.

Na sastanku su razmatrane i predložene dopune Zakona o javnom redu i miru, koje je izradio zaštitnik građana, o kojima je članove Radne grupe upoznala zamenica zaštitnika građana Jelena Stojanović, a koje se odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao i na sankcionisanje nepoželjnog ponašanja na društvenim mrežama.

Dogovoreno je da ovi predlozi budu predmet široke javne rasprave u narednom periodu.

Predsednica Vlade je uputila molbu da se za sledeći sastanak pripremi informacija o takozvanim ”SLAPP” tužbama kako bi se svi upoznali sa ovim pitanjem.

Takođe, predloženo je da se za sledeći sastanak, koji će biti održan u januaru sledeće godine, pripremi informacija o bezbednosti novinara u zemljama članicama EU, u saradnji sa predstavnicima Misije OEBS-a i Delegacije EU u Srbiji.

Check Also

U petak bez struje 9 ulica u Leskovcu

I u petak će ekipe leskovačke Elektrodistribucije obavljati radove na reviziji Travostanica. „Obaveštavaju se korisnici …

Оставите одговор