Home / DRUŠTVO / Od 1. jula naredne godine počinje elektronsko registrovanje poljoprivrednih domaćinstava
hotel bell

Od 1. jula naredne godine počinje elektronsko registrovanje poljoprivrednih domaćinstava

Izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, predviđeno je uvođenje dugoočekivane elektronske platforme eAgrar. To softversko rešenje, omogućiće od 1. jula naredne godine, onlajn registraciju više od 400.000 domaćinstava.

To će, prema istraživanjima, skratiti dosadašnju proceduru čak četiri puta, a troškovi prijave biće manji za čak 80 posto.

Na razvoju nove usluge rade Ministarstvo poljoprivrede i Naled, a čitav sistem biće zaokružen do početka 2023. godine, kada će poljoprivrednici, u nekoliko klikova, moći da se prijave i za državne subvencije.

Dosadašnji postupak je predviđao dostavljanje više od 90 podataka u 10 različitih dokumenata, od čega je 70 posto informacija bilo suvišno, jer već postoje u bazama različitih državnih organa. Za registraciju je svaki poljoprivrednik trebalo da izdvoji u proseku pet sati, te da za razne izvode i potvrde izdvoji značajne sume novca. Prema novoj ideji, podaci iz preko 20 javnih registara biće uvezani i učinjeni vidljivim i dostupnim svima na jednom mestu.

Za edukaciju poljoprivrednika, sprovodi se projekat obuke korisnika, koji uključuje i monitoring posete, odnosno promotivne kampanje.

Zahvaljujući novom sistemu će i procedura prijavljivanja za subvencije biti skraćena i pojednostavljena. Do sada su se svi podaci obrađivali ručno, te su greške službenika bile česte. Sada će se informacije automatski povlačiti iz umreženih nacionalnih registara, a poljoprivrednici će, preko svojih onlajn profila popunjavati samo one podatke koji se ne nalaze u evidencijama, i to samo jednom. Nijedan dokaz više neće morati da dostavljaju na papiru, a i rešenje o odobrenim subvencijama stizaće im elektronskom poštom.

Check Also

Korona presek: U poslednja 24 sata još 76 osoba pozitivno na koronu

Prema poslednjim podacima ZZJZ Leskovac od 538 testiranih u poslednja 24 sata u Jablaničkom okrugu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *